Dugong Diisytiharkan Pupus Di Chin4, Ini Sebabnya..

Tahukah anda, salah satu makhluk laut yang paling tidak berbahaya telah diisytiharkan pada dasarnya pupus di China. Perkara ini telah dilaporkan dalam salah satu media global baru-baru ini. 

Dugong atau ‘Seacows”

Dugong atau turut dikenali sebagai ‘seacow’ adalah merupakan haiwan dalam kumpulan mamalia yang herbivor dan kerap ditemui di seluruh perairan Pasifik-Asia. Ia disifatkan “gemuk” oleh WWF kerana saiz badannya yang agak besar dan berisi. 

Haiwan ini berjalan bersiar-siar menggunakan ekornya, sama seperti ikan lumba-lumba. Biasanya, haiwan ini memakan rumput laut yang tumbuh dari dasar lautan cetek sebagai sumber utama makanan mereka. 

Mungkin ramai yang keliru antara haiwan ini dan manatee. Berbeza dengan manatee, dugong mendiami perairan laut timur berbanding tasik air tawar, dan bersaiz lebih kecil sedikit daripada manatee. 

dugong

International Union for Conservation of Nature’s (IUCN), Red List of Threatened Species telah mengklasifikasikan dugong sebagai haiwan “terdedah” kepada kepupusan dan meningkat kepada “terancam secara kritikal” sebelum disahkan pupus baru-baru ini. 

Walaubagaimanapun, haiwan ini dipercayai masih wujud di beberapa negara yang lain.

Bagaimana Dugong Boleh Pupus?

Dugong sebenarnya membantu iklim melalui perlindungan sumber makanannya, padang rumput laut, kerana ia dikenali sebagai alat penyimpanan “karbon biru” yang hebat .

Kepupusan haiwan ini sebenarnya disebabkan oleh penangkapan ikan dan aktiviti manusia lalu menyebabkan bilangannya semakin berkurang sejak 1970-an.

BACA JUGA: Teruja Tengok Pekerja Bangladesh Wajib Beli Emas Sebelum B4lik Negara Mereka!

Diisytiharkan ‘pupus berfungsi’ di China

Untuk mencuba dan mendapatkan gambaran yang lebih baik tentang keadaan haiwan ini di China, penyelidik menjalankan tinjauan temu bual berskala besar di empat wilayah China.

Hanya 5 peratus daripada 788 responden melaporkan penampakan haiwan ini, dengan purata tarikh penglihatan terakhir 23 tahun lebih awal. Tiada rekod didokumenkan selepas tahun 2008.

dugong

Ada kemungkinan bahawa China mempunyai beberapa dugong yang masih hidup namun belum dikesan. Oleh itu, para penyelidik mengakui, jadi mereka tidak dapat mengesahkan kepupusan serantau sepenuhnya. Tetapi kemungkinan besar haiwan ini telah lama hilang dari perairan China.

Manakala di beberapa negara lain seperti Qatar telah melakukan pelbagai inisiatif untuk melindungi haiwan ini. Filipina juga telah memperkenalkan undang – undang untuk melindungi dugong di bawah undang-undang pemuliharaan yang mengenakan hukuman berat kepada nelayan yang mencederakannya.

Sumber: https://www.euronews.com/green/2022/08/25/what-are-dugongs-why-nature-s-sea-cows-need-protecting-from-extinction 

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Berani Bangkit

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!