Tertuk@r Anak Masa Di H0sp1tal Dahulu,Allah Telah Berikan Mereka Untuk Berjumpa Dengan Situas1 Yang T4k Didvga

Tertuk@r Anak Masa Di H0sp1tal Dahulu,Allah Telah Berikan Mereka Untuk Berjumpa Dengan Situas1 Yang T4k Didvga

Kisah ‘Puteri Yang Tertukar’ bukanlah sekadar drama sinetron yang pernah kita tonton di kaca televisyen. Siapa sangka hal tersebut juga berlaku di dalam negara apabila pasangan kembar tertukar dengan seorang bayi kira-kira 20 tahun lalu.

Menerusi Bernama, insiden tersebut berlaku kira-kira 20 tahun yang lalu disebabkan kecva1an petugas kesihatan di Hospital Universiti Sains Malaysia, (HUSM), Kubang Kerian.

Hal tersebut hanya disedari selepas Adryani Iwani Ibeni Yanin, 20, ‘kembarnya’ Adryana Iwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, pada September tahun lalu selepas uj1an as1d deoksir1b0nukl3ik (DNA) dilakukan.

Sedar ada gadis wajah seiras ketika di tingkatan 4

Menurut Adryani Iwani, hal tersebut terb0ngkar bermula ketika dia pergi ke kem motvasi semasa di tingkatan 4 apabila bertemu dengan pelajar dari sekolah lain yang memaklumkan mempunyai wajah seiras dengan rakan mereka, Noratirah.

“Saya kemudian meminta gambar Noratirah daripada pelajar itu sebelum dia berkongsi akaun Instagram (IG) Noratirah yang dikatakan seiras dan sebaya dengan saya.”
“Apabila saya maklumkan perkara itu kepada kakak, dia mengiakan persamaan ketara wajah kami, namun mama (panggilan untuk ibu) berpandangan sebaliknya menyebabkan saya tidak ambil peduli selepas itu dan menganggapnya seperti pelanduk dua serupa,” katanya kepada sumber

Tarikh lahir pun sama

Namun, pada tahun 2019, mereka telah bertemu secara tidak s3ngaja ketika pergi ke Karnival Jom Masuk U, dan di sana masing-masing hanya memandang sesama sendiri kerana terkejut memandangkan wajah mereka benar-benar sama.

Lebih mengejutkan apabila tarikh lahir mereka juga sama selepas rakan mereka menghantar gambar sambutan hari lahir Noratirah pada ulang tahun kelahirannya.

“Saya terkejut, sebelum ini hanya dengar daripada kawan-kawan kata ada orang muka sama dengan saya, sekali tengok, eh…betullah ada orang muka serupa dengan saya. Belum pernah lagi saya berhadapan dengan perkara sedemikian,” katanya.

Berhvbung melalui IG Dan setuju buat ujian DNA

Tak lama selepas itu, Noratirah telah menghubungi Adryani Iwani menerusi Instagram dan bermulalah perbincangan mereka untuk membuat ujian DNA.

Pelajar Diploma Kejururawatan berkenaan menjelaskan, ujian DNA itu dilakukan menggunakan samp3l dar@h membab1tkan dirinya, ibunya,Siti Aminah Ismail,66, Adryana Iwani, Noratirah dan ‘bapa’ Noratirah, Husin Omar.

“Apabila keputvsan keluar, kami amat terkejut terutama mama yang terduduk dan men@ngis selepas mengetahui keputvsan ujian DNA ialah 99.99 peratus menunjukkan saya dan Noratirah ialah pasangan kembar, anak kepada Ibeni Yanin Mohd Salleh dan Siti Aminah.”

“Adryana Iwani yang sebelum ini didaftarkan sebagai pasangan kembar saya pula ialah anak kandung kepada Husin Omar dan Rahmah Isa (men1nggal dun1a pada 2018) yang sebelum itu membesarkan Noratirah,” ujarnya.

Kecvaian petugas kesihatan

Kakak kepada pasangan kembar ini, Ayu Haryani, 42 memaklumkan yang pada awalnya ibu mereka amat terkejut dan tidak dapat menerima keadaan tersebut sehingga terduduk, namun segalanya sudah seperti biasa semula.

Tambahnya lagi, ibu mereka tidak meng3syaki apa-apa memadangkan ketika bayi, kedua-dua bayi diletakan tag nama ibu ‘Siti Aminah Ismail’ dan tidak menyangka bahawa bayi telah tertukar.

Ayu Haryani juga memberitahu berdasarkan rekod pada sijil kelahiran, Noratirah dilahirkan pada 1.14 pagi, diikuti Adryana Iwani (1.27 pagi) dan kemudiannya Adryani Iwani (1.34 pagi).

Tetap anggap Adryana Iwani sebagai ahli keluarga

Walau bagaimanapun, mereka tetap menganggap Adryana Iwani sebagai ahli keluarga mereka dan memintanya untuk terus tinggal bersama keluarga.

“Ibu kandungnya pula sudah tiada manakala ayahnya meninggal dunia selepas dua bulan ujian DNA diketahui,” katanya.

Manakala, Noratirah yang sebelum ini tinggal bersama ‘ayahnya’ juga telah tinggal dengan mereka sejak Januari lalu.

Mereka juga bercadang ingin mengambil tindakan undang-undang diatas kecvai@n yang berlaku dan dalam proses melantik pegvam untuk menguruskan perkara ini.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya.Terima kasih.

Sumber:ohmymedia.cc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!