Seorang Lelaki Selamatkan Kucing Terbiar Dari Lebuhraya yang Sibuk

Masz Masuri ternampak sesuatu yang berwarna putih di atas jalan ketika dia dan anaknya melalui lebuh raya Malaysia. Dia pada mulanya percaya ia adalah sekeping plastik. Namun, apabila dia mendekat, dia melihat telinga yang runcing; rupanya kucing.

Masuri menekan brek secara mengejut. Masuri melompat keluar dari kereta dan mendekati kucing itu, yang terhimpit pada penghadang konkrit, menggigil ketakutan walaupun lalu lintas yang mengaum dan pemandu berbunyi bip.

Masuri, pengasas bersama Komuniti Kitty Konnexion, yang membantu kucing terbiar di Singapura dan Malaysia, menyifatkan haiwan itu sebagai “trauma dan bersalut lumpur” kepada The Dodo. Badan kucing itu menggigil dan berlumuran najisnya sendiri, namun ia tidak berusaha untuk melawan saya atau melarikan diri.

Masuri mencedok kucing itu dan meletakkannya di tempat duduk belakang kenderaan. Dia memberi nama kepada haiwan itu Danga Boy. Danga Boy bersembunyi di bawah bangku dan mengeong dengan kuat, namun dia juga kelihatan lega.

“Ia kelihatan seperti Danga Boy diikat sama ada pada abah-abah atau tali dan diseret ke seberang jalan apabila ia terlepas dan apabila ia terjatuh, ia mungkin patah kaki dalam proses itu,” kata Masuri.

Apa sahaja yang berlaku kepada Danga Boy telah mengakibatkan patah kaki — ia sangat teruk, Danga Boy tidak dapat menggerakkan kakinya langsung.

Danga Boy telah menerima rawatan di fasiliti veterinar sejak Masuri mengangkut kucing itu ke sana.

Masuri berkongsi imej Danga Boy di media sosial pada malam yang sama, yang membantunya mencari keluarga baharu.
“Seorang Samaria yang Baik Hati menawarkan untuk mengambil alih kesnya daripada kami dan meminta mereka tidak dinamakan … untuk mengekalkan privasi mereka, dan kami menghormatinya,” kata Masuri. “Mereka juga telah menerima semua bil perubatan daripada kami dan kami menghentikan rayuan untuk mendapatkan dana sejak itu.”

Dan sebaik sahaja Danga Boy dikeluarkan dari klinik doktor haiwan pada hari Ahad, dia akan pergi ke rumah baharunya, di mana dia akan tinggal bersama beberapa kucing lain.

“Dia akan menjadi anak kucing yang sangat gembira dengan ramai adik-beradik menunggunya di rumah,” kata Masuri. “Bagi orang sesat biasa seperti Danga Boy, biasanya sukar untuk mendapatkan sesiapa sahaja untuk menerima pakai segera, dan mendapat maklum balas sebelum hari itu berakhir, membuatkan saya berasa sangat berpuas hati dan gembira.”

Leave a Comment

error: Content is protected !!