Polis Melihat Anak Kucing Paling Kecil Di Lebuhraya — Dan Tutup Seluruh Jalan Untuk Menyelamatkannya

Kadangkala suspek yang paling tidak berbahaya adalah yang paling sukar untuk ditangkap.

Pihak berkuasa di Auckland, New Zealand, menerima panggilan yang mendakwa “sedikit oren dan bola putih” cuba menyebabkan kemalangan di Lebuhraya Barat Daya.

Polis bertindak balas dengan pantas dan menemui punca gangguan: seekor kucing kecil membongkok pada penghadang konkrit.

“Malangnya, dia dikejutkan dengan pegawai yang menghampiri dan memecut melintasi tiga lorong trafik secara langsung,” polis menulis di Facebook. “Dia hampir mengelak daripada senario terburuk.”

Kerana polis terkurung di jalan pendek di tengah jalan, mereka tidak mempunyai pilihan selain menyekat sementara keseluruhan laluan. Langkah berjaga-jaga tambahan ini membuahkan hasil, kerana mereka dapat menangkap kucing itu dan membawanya ke keselamatan tidak lama kemudian.

“Mereka mengambil masa lebih sedikit daripada setengah jam untuk menyelamatkannya,” Shelley Nahr, penyelaras komunikasi jabatan itu, memberitahu The Dodo.

Tetapi, seperti mana-mana kucing yang mengamuk, dia belum selesai mencipta huru-hara.

Selepas memasukkannya ke dalam kereta perondanya, seorang pegawai membuat panggilan telefon ringkas sebelum memandu pergi. Ketika itulah dia melihat anak kucing itu tidak ditemui.

“Dia mencari tinggi dan rendah dan datang dengan tangan kosong,” tambah polis. “Sehingga dia mendengar bunyi mengeong dari papan pemuka.”

Anak kucing itu entah bagaimana masuk ke dalam papan pemuka, jadi mereka memandu ke mekanik berhampiran untuk mengambilnya buat kali kedua dalam satu hari.

Selepas mengeluarkan keseluruhan papan pemuka dari kereta polis, juruteknik menemui kucing itu tepat di tempat yang mereka jangkakan: meringkuk di belakang kipas pemanas.

Tidak lama kemudian kucing kecil itu mendapat rumah selama-lamanya, nasib ketiganya untuk minggu itu. Glenda, penghantar yang menjawab panggilan 911 pertama tentang kucing itu, percaya anak kucing itu akan menjadi tambahan yang ideal untuk keluarganya.

“Dia kini tinggal bersama pemilik barunya dan tiga anaknya,” jelas Nahr. “Mereka mempunyai seekor anjing jantan bernama Dobby, jadi mereka menamakannya Winky kerana itu adalah nama kawan baik peri dalam novel ‘Harry Potter’.”

Walaupun Winky tiba dengan penyakit kutu dan kucing dari kehidupan sebelumnya sebagai sesat, dia bertindak balas dengan baik terhadap ubat-ubatan dan dijangka pulih sepenuhnya.

Dan, seperti yang dijangka, Dobby dan Winky menjadi kawan baik.

Leave a Comment

error: Content is protected !!