Malaysia siap sedia untuk Menghantar anggota ATM ke Palass tinn

KUALA LUMPUR – Malaysia bersedia menghantar anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi membantu misi p3ngaman di Palass tinn sekiranya ia diminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kata Menteri Kanan P3rtahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Isnin.

Beliau berkata, keputusan untuk menghantar anggota ATM ke Palass tinn adalah berlandaskan keputusan PBB.

“Malaysia tidak boleh menghantar sewenang-wenangnya ATM ke sana (Palass tinn), jika kita ‘dijemput’ PBB barulah kita akan hantar.

“Ini kerana untuk menghantar anggota ATM ke Palass tinn ia melibatkan undang-undang antarabangsa bersama PBB,” katanya kepada pemberita selepas hadir taklimat kesiagaan perkhidmatan kesihatan ATM dalam membantu negara menghadapi w4bak C0vid 19 di H0spital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di sini.

Ismail Sabri berkata, ATM sebelum ini banyak terlibat dengan misi-misi p3ngaman bersama PBB antaranya seperti di Lubnan, Sudan, Filipina dan Sierra Leone.

Beliau berkata demikian ketika diminta m3ngulas m3ngenai isu sama ada Kementerian P3rtahanan akan menghantar anggota ATM ke Palass tinn bagi misi p3ngaman.

Pada 15 Mei lepas, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam p3rutusan khasnya mengenai 1su Palass tinn, menyatakan Malaysia berasa dvkacit4 serta k3sal dengan k3tidakmampuan Majlis K3selamatan PBB m3nghentikan serta-merta k3kej4man 1ss R43l ke atas Palass tinn iaitu satu j3nayah p3rang m3nyalahi Konv3nsyen Keemp4t G3neva 1949.

Dil4porkan p3ncerobohan dan s3rangan r3 j1m zi0 n1s 1ss r43l ke atas rakyat Palass tinn kali ini bermula dengan s3rangan di M4sjid 4l 4q s4 sejak 7 Mei l3pas diikuti s3rangan udara di Semenanjung G4z z4 sejak Isnin lalu, yang mana hingga kini dil4porkan lebih 100 rakyat Palass tinn terkorb4n manakala beratus-ratus lagi c3dera.

Hadir sama Ketua Setiausaha Kementerian P3rtahanan Datuk Seri Muez Abd Aziz, Panglima ATM Jeneral Tan Sri Affendi Buang dan Panglima T3ntera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Sumber : sinarharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!