Ketahuilah Pemeliharaan Adab dalam Belajar/Menuntut Ilmu Mengikut Islam

Ketahuilah Pemeliharaan Adab dalam Belajar/Menuntut Ilmu Mengikut Islam

Ilmu perlu dituntut dengan penuh adab demi meraih keberkatannya sehingga penuntut bukan saja mendalami dan mengvasai sesuatu bidang atau disiplin, bahkan bersifat merendah diri seperti resmi padi yang semakin berisi, semakin tunduk.

Melalui adab yang dijaga, akan terserlah kesungguhan dan usaha dalam menuntut ilmu kerana kedua-duanya tidak dapat dipisahkan seperti yang diungkapkan oleh Imam Malik RA: “Pelajarilah adab sebelum mempelajari suatu ilmu.”

Islam meneg4skan terdapat beberapa adab yang perlu dijaga dalam menuntut ilmu kerana ia sangat rapat dengan diri kita sebagai Muslim.

Timbalan Pengerusi Ikatan Ilmuwan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ISLAMI), Adlan Abd Aziz, berkata antara adab menuntut ilmu ialah menghormati guru yang menyampaikan ilmu. Adab itu turut menuntut pelajar supaya menggembirakan hati guru kerana ia sebahagian daripada usaha mendapat keberkatan daripada mereka.

“Ada satu adab guru yang menarik, iaitu apabila guru bercerita mengenai hal yang sudah kita ketahui, kita seharusnya berpura-pura tidak tahu.

“Ini kerana apabila kita memberitahu hal itu sudah ketahui, sudah tentu guru akan kecewa,” katanya kepada BH.

Beliau berkata, penuntut ilmu perlu mengikuti pesanan Rasulullah SAW yang menekankan niat yang betul dan ikhlas dalam menuntut ilmu.

“Sikap itu adalah untuk mengelakkan daripada perasaan riak seperti menginginkan pujian dan menghina mereka yang jahil.

“Malah kita perlu menyedari semua ilmu yang diperoleh sebenarnya ialah rezeki daripada Allah dan bukanlah semata-mata usaha kita,” katanya.

Adlan berkata, seseorang itu perlu berusaha dan bersungguh dalam menuntut ilmu. Sikap rajin perlu diterap kerana ilmu yang dituntut tidak boleh belajar secara ala kadar dan hari tertentu.

Pendakwah, Ustaz Adlan Abd Aziz, ketika ditemui di Balai Berita, Bangsar. - Foto Mohamad Shahril Badri Saali

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa like dan share ya.Terima kasih.

Sumber:bhharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!