Wanita Besi Pertama Malaysia – “Ingat Senang Ke Jahit Besi Dalam Air”

“Ingat Senang Ke Jahit Besi Dalam Air” – Wanita Besi Pertama Malaysia

Gajḭ lṳmayan diterima antara RM700 hingga RM1,200 sehari, namun ia jadi tẫruhan nyẫwa kemungkinan terkena rɛnjatan elektrik dan lɛtupan kṳat adalah risik0 yang perlu dihadapi. Memikirkan bahẫya terpaksa diharungi, bukan semua penyelam komersial di negara ini berẫni menawarkan khidmat kimpalan di dasar laut.

Bagaimanapun, profesion berisḭko itu tidak menjadi penghalang buat seorang gadis muda berusia 22 tahun, Nur Izzati Athirah Mohammad Yusoff yang memilihnya sebagai kerjaya.

Jurukimpal Wanita Pertama Malaysia

Kisah kejayaan luar biasa Nurizzati Athirah yang telah dinobatkan sebagai wanita pertama di Malaysia menjadi jurukimpal dalam air telah menarik perhatian ramai pihak sebelum ini.

Nur Izzati, 22 tahun atau dikenali sebagai Athirah dalam keluarganya. Anak kedua daripada empat adik-beradik. Dia dibesarkan di Kampung Kuala Sungai Rambutan, Rantau Panjang di daerah Selama, Perak.

Impian Nur Izzati untuk menceburi kerjaya kimpalan bawah air bermula ketika dia seorang pelajar di Kolej Vokasional Taiping di Kamunting, Taiping,Perak.

Dia adalah satu-satunya pelajar wanita yang mempelajari bidang kimpalan di sana pada tahun 2013.

Tugas jurukimpal cukup mencabar!

Menurut laman web kejuruteraan, kimpalan bawah air adalah antara pekerjaan paling berbẫhaya di dunia kerana ia melibatkan kerja dalam persekitaran berisḭko dan penglihatan minimum.

Antara tanggungjawab pengimpal bawah air adalah membaiki kapal, empangan, talian paip, pelantar minyak dan habitat sub-laut.

Mahu mencuba sesuatu yang baru

Menurutnya dia tidak tahu apa-apa tentang kimpalan ketika mendaftar kursus ini. Namun dia mahu mencuba sesuatu yang baru.

“Apabila berada di tahun akhir pengajian, saya masih tidak pasti apa yang mahu dilakukan selepas tamat belajar. Tapi segalanya berubah selepas saya melawat Pusat Weldzone semasa lawatan lapangan,” ujar gadis ini.

Katanya lagi, dia sendiri tidak pernah terlintas untuk menceburi bidang itu. Imbas Athirah, dia bercita-cita ingin menjadi tentɛra sewaktu bersekolah suatu ketika dahulu.

“Dari kecik tak pernah niat pun nak masuk bidang ni. Saya ni agak lasak, ingat nak jadi askar atau tentɛra.

“Bila masuk tingkatan empat, saya sertai kursus Kimpalan dalam air di Kolej Vokasional Taiping,” ujarnya.

Untuk info, Pusat Weldzone terletak di Seri Manjung, Perak dan ada menawarkan kursus menyelam komersial serta kimpalan dan pemotongan bawah air.

Nur Izzati menamatkan kursus kimpalan bawah air di pusat itu setahun yang lalu. Dia juga menjadi pembantu pengajar di pusat itu, selain menjadi pengimpal bawah air.

Perlukan kekuatan fizikal dan mental

“Selain kemahiran, kimpalan bawah air memerlukan kekuatan dari segi fizikal dan mental kerana tugas itu sangat sukar dan berisik0. Semasa bertugas anda perlu berjaga-jaga dengan persekitaran dan kesɛlamatan,” katanya.

Tambahnya lagi kesukaran dan cabaran yang dilalui mendorong dia memperbaiki dirinya.

“Orang kata, gẫji tinggi, risik0 pun tinggi. Kita tak tahu apa akan jadi dalam air. Tangki oksigɛn habis gẫs atau kena tarik dengan air. Macam-macam boleh jadi.”

“Ia telah mengajar bahawa saya boleh melakukan apa-apa sahaja jika saya percaya boleh. Jantina bukan satu masalah”.

Mengulas perjalanan hidupnya, Athirah mengakui masih banyak yang perlu dicapai dan soal jodoh belum terlintas di fikirannya.

Katanya, dia tidak memikirkan soal percintaan kerana mahu fokus terhadap kerjaya dan berbakti kepada keluarga, ditambah pula usianya masih lagi muda.

“Saya masih lagi solo. Tak pernah terfikir pun pasal tu. Saya cuma nak bekerja, bantu ibu bapa dan keluarga,” jelas anak kedua daripada empat beradik itu.

Orang ramai nampaknya sangat terpukau dengan kejayaan gadis ini dimana ada antaranya yang memberi cadangan bahawa hantaran perkahwinan gadis ini patut diberi sebanyak RM 100,000!

Untuk rekod, pendẫpatan seorang jurukimpal professional boleh mencɛcah RM 218,000 setahun dan secara puratanya boleh merẫih RM 18,000 sebulan.

Apa yang pasti, kisah-kisah sebegini akan memberi inspirasi kepada semua rakyat di Malaysia terutamanya golongan belia agar lebih berusaha keras dalam melakukan sesuatu yang baru dan apa-apa saja pekerjaan yang diceburi atau minati.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Follow dan Like kami di Berani Bangkit

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber:Youtube Maukerja / Infokini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!