Ayah tidak sempat untuk Mengh4biskan puasa enam, M4ut akib4t K3malangan

KUALA TERENGGANU – Anak kepada imam Surau Al- Hikmah di Kampung Padang Midin yang m3ninggal duni4 4kibat k3malangan di bulatan berhampiran Puspakom, Chendering di sini pada Isnin tidak m3nyangka bapanya tidak s3mpat berbuka puasa.

Menurut Mohamad Aris Irsyaduddin Zainuddin, 28, bapanya, Zainuddin Mohd Amin, 52, berpuasa enam hari ketiga dan 4rwah sentiasa ceria menjalani ib4dah itu.

“Ayah m3ninggal duni4 ketika sedang berpuasa, semoga 4malnya diterima dan r0hnya tenang di sana,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Katanya, pada Hari Raya Aidilfitri, keadaan bapanya seperti biasa tetapi ada m3nyatakan h4srat untuk menunaikan puasa enam bulan Syawal.

“Tak s4ngka ayah tak sempat berbuka hari ini. Dia p3rgi dalam keadaan berpuasa. S3moga segala amal kebaikan ayah diterima ALLAH SWT,” katanya.

Zainuddin m3ninggal duni4 dalam k3malangan kira-kira jam 7 pagi di bulatan berhampiran Pusp4kom, Chendering pada Isnin ketika dalam p3rjalanan untuk berurusan di Pusp4kom.

Katanya, dia mendapat tahu bapanya ditimp4 k3malangan selepas dimaklumkan j3maah surau yang datang ke rumah sekitar jam 8 pagi.

“Saya seolah-olah sedang bermimpi ketika j3maah surau datang ke rumah memberitahu k3jadian itu.

Menurut Mohamad Aris Irsyaduddin, sebelum pulang dan t3rlelap di rumah, dia s3mpat m3nunaikan sol4t Subuh b3rjemaah bersama 4rwah di sur4u.

Katanya, dia difahamkan bapanya, m3ninggal duni4 di lokasi k3jadian selepas skut3r Yamaha NVX ditungg4ng t3rlibat k3malangan dengan s3buah lagi motosik4l jenis Honda C70.

Menurutnya, dia sekeluarga sempat bertemu bapanya sebelum 4rwah keluar rumah tetapi tidak m3nyangka ia p3rtemuan k4li t3rakhir selepas sol4t svbuh b3rjemaah.

Bercerita lanjut, anak kedua daripada lima beradik itu berkata, seminggu sebelum k3jadian bapanya agak p3ndiam dan tidak b4nyak b3rcakap.

“Emak p3rasan p3rubahan ayah saya yang menjadi agak p3ndiam dan hanya m3njawab apabila dit3gur,” katanya.

Mohamad Aris Irsyaduddin berkata, j3nazah bapanya yang juga Timbalan Setiausaha Surau Al-Hikmah akan dik3bumikan di t4nah p3rkuburan di Kampung P4ya R3sak, selepas dibawa dari Hospit4l Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Sementara itu, Ketua Jabatan Sias4tan dan P3nguatkuasaan Tr4fik Terengganu, Sup3rintendan Abd Razak Hasan ketika dihubungi Sinar Harian m3ngesahkan k3jadian.

Katanya, k3s itu disias4t di bawah S3ksyen 41 (1) 4kta P3ngangkutan Jalan 1987.

Sumber : sinarharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!