Lelaki ini Telah dik0mpaun RM5k rentas daerah sebab D4ting

ALOR SETAR – Seorang pemuda dik0mpaun RM5,000 kerana merentas daerah dari Jitra semata-mata untuk keluar bersiar-siar dengan rakan wanitanya di sini, pada Ahad.

Ketua P0lis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, lelaki berusia 30 tahun itu dit4han kira-kira jam 6.15 petang di Jalan Limbong Kapal di sini oleh Pasukan P3mantau C0vid 19.

Ahmad Shukri berkata, pihaknya m3nahan sebuah kereta jenis Pr0ton Pr3ve yang dinaiki seorang lelaki bersama rakan wanitanya dalam r0ndaan p3matuhan pr0sedur 0perasi st4ndard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Melalui semakan, pemandu kenderaan mengaku datang dari Jitra, Kedah untuk keluar bersiar-siar bersama rakan wanitannya namun semakan lanjut mendapati wanita itu beralamat di Alor Setar.

“Susul4n itu, kita mengeluarkan k0mpaun ke atas lelaki tersebut kerana g4gal m3ngemukakan sebarang dokum3n kebenaran r3ntas daerah yang sah daripada P0lis Dir4ja Malaysia (PDRM) untuk memasuki daerah ini semasa tempoh pelaksanaan PKP,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Katanya, k0mpaun dikeluarkan atas k3salahan di bawah Perkara 4 dan 5 P3raturan-p3raturan P3ncegahan Dan P3ngawalan P3nyakit B3rjangkit (Kawalan Pergerakan) (No 4) (Pindaan) (No 15) 2021).

Ahmad Shukri berkata, rakan wanita kepada lelaki b3rkenaan dibenarkan pul4ng dengan 4maran.

Tambah beliau, pasukan p3mantau OP C0vid Ibu P3jabat P0lis Daerah (IPD) Kota Setar akan meneruskan p3meriksaan m3ngejut di semua lokasi di daerah ini.

Sumber : sinarharian

Leave a Comment

error: Content is protected !!