Walaupun Cuma Angg0ta Biasa, Tapi Pem3rgiannya Cukup Luar Biasa

pem3rgian K0peral Safwan Muhammad Ismail akibat dil4nggar oleh pem4ndu m4buk semasa sedang bertug4s dalam o0perasi PKP di lebuhraya LEKAS amat memberi kes4n kepada seluruh rakyat Malaysia.

Justeru itu, Ketua Jabat4n Si4sat4n Jen4yah Kontijen Selangor (KJSJ) iaitu YDH SAC Fadzil bin Ahmad telah diarahkan oleh Ketua P0lis Selangor untuk mengiringi kepulangan allahy4raham K0peral Safwan ke kampung halamannya untuk disem4dikan.

Berada di momen yang begitu meny3dihkan buat keluarga allahyarham, YDH SAC Fadzil telah menc0retkan situasi hib4 ketika menyerahkan Panji Sang Saka Biru kepada bapa allahyarham.

Semasa jenazah sampai, YDH SAC Fadzil memaklumkan bahawa bapanya meminta izin menatap wajah anak tersayang. Ketika itu, perasaan hiba menerpa seluruh yang berada di situ.

Akui sebak melihat situasi tersebut, YDH SAC Fadzil menyerahkan Panji Sang Saka Biru kepada bek4s angg0ta p0lis berpangkat sarjan yang baru sahaja kehil4ngan anak yang juga seorang angg0ta p0lis.

Diakhir c0retan tersebut, beliau mengangkat allahyarham Koperal Safwan sebagai satu bukti lakaran kesetiaan seorang pejuang kepada negaea.

Seorang anggota biasa namun diberi penghormatan luar biasa merupakan satu simbolik keluhurannya berjuang menjaga keselamatan negara hingga ke akhir hayat.

Ternyata c0retan yang dimuat naik oleh laman Facebook Polis Selangor itu begitu menyentuh hati warganet. Rata-rata daripada mereka mengakui terkesan dengan apa yang disampaikan KJSJ Selangor itu dan mendoakan agar allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

Sumber : P0lis Selangor via mediap0rtal

Leave a Comment

error: Content is protected !!