(video)Koko the Gorilla, Yang Menguasai Bahasa Isyarat Dan Menyayangi Anak Kucing, Meninggal Dunia

Koko, Gorilla kesayangan yang dilahirkan di Zoo San Francisco pada 1971 dan menjadi terkenal kerana kebolehannya berkomunikasi dengan bahasa isyarat, meninggal dunia dalam tidurnya pagi Selasa, kata Yayasan Gorilla. Dia berumur 46 tahun, menulis boleh dikongsi semula

“Yayasan Gorilla berasa sedih untuk mengumumkan kematian Koko yang dikasihi kami,” kata pusat penyelidikan itu, memaklumkan kepada dunia tentang kematian seekor gorila yang menggembirakan berjuta-juta orang dengan kemudahannya untuk bahasa.

Koko mempunyai keupayaan unik untuk berhubung dengan orang ramai. Dia bertemu dengan ramai orang, dan interaksinya dengan mereka amat mengharukan mereka. Dia, dalam banyak cara, seorang duta gorila, menunjukkan betapa pintar dan penyayang haiwan itu, dan betapa banyak persamaannya dengan manusia. Robin Williams pernah berkongsi sembang gembira dengannya.

Gorila tanah pamah barat juga terkenal dengan kasih sayangnya terhadap anak kucing.

Dia meninggalkan legasi yang berkekalan. “Impaknya sangat mendalam dan apa yang dia telah ajarkan kepada kami tentang kapasiti emosi gorila dan kebolehan kognitif mereka akan terus membentuk dunia,” kata Yayasan Gorilla.

VIDEO:

Leave a Comment

error: Content is protected !!