[VIDEO] P4lestin L4ncar S3rangan Ud4ra 150 R0ket K3pada Isr4el

Klick dbwah utk tonton

VIDEO SERANGAN UDARA KEPADA ISRAEL

Pertembungan ganas di Yerusalem meningkat secara dramatik pada hari Isnin dengan pegawai kesihatan Gaza mengatakan sekurang-kurangnya 20 orang, termasuk sembilan kanak-kanak, terbunuh oleh serangan udara Israel yang dilancarkan setelah kumpulan militan Palestin menembakkan roket dekat Yerusalem

Tentera Israel mengatakan bahawa mereka melakukan serangan terhadap kumpulan bersenjata, peluncur roket dan pos tentera di Gaza setelah militan di sana melintasi apa yang disebut oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sebagai “garis merah” dengan menembak di wilayah Yerusalem untuk pertama kalinya sejak perang 2014.

Tembakan roket dan serangan udara Israel berterusan hingga larut malam, dengan penduduk Palestin melaporkan letupan kuat berhampiran Bandar Gaza dan di seberang pantai. Tidak lama sebelum tengah malam waktu tempatan, tentera Israel mengatakan militan Palestin telah menembakkan sekitar 150 roket ke Israel, di mana puluhan dipintas oleh sistem pertahanan peluru berpandu.

Setiausaha Negara A.S. Antony Blinken mengatakan serangan roket dari Gaza terhadap Israel harus dihentikan dengan segera. Dia mendesak semua pihak untuk mengambil langkah mengurangkan ketegangan.

Isnin dimulakan dengan konfrontasi pagi di Masjid Al-Aqsa di tengah Kota Tua Yerusalem yang bertembok di perkarangan yang dikenali oleh orang Yahudi sebagai Temple Mount dan bagi umat Islam sebagai Tempat Suci Mulia – tempat paling sensitif dalam konflik Israel-Palestin.

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin mengatakan lebih daripada 300 orang Palestin cedera dalam pertempuran dengan polis Israel, yang melepaskan peluru getah, bom tangan dan gas pemedih mata di perkarangan tersebut. Polis mengatakan 21 pegawai cedera dalam pertempuran.

Kenaikan keganasan terjadi ketika Israel merayakan “Hari Yerusalem”, menandakan penangkapan Yerusalem Timur dalam perang Arab-Israel 1967.

Dalam usaha untuk meredakan ketegangan, polis mengubah jalan perarakan Hari Yerusalem tradisional, di mana ribuan pemuda Yahudi yang mengibarkan bendera Israel akan berjalan kaki melalui Kota Tua berhampiran Gerbang Damsyik, titik api dalam beberapa minggu terakhir.

Tetapi walaupun masalah itu telah hilang pada pertengahan pagi, terdapat titik-titik ketegangan lain, termasuk kejiranan Sheikh Jarrah di Yerusalem Timur di sebelah utara Kota Tua di mana beberapa keluarga Palestin menghadapi pengusiran dari rumah yang dituntut oleh peneroka Yahudi sejak sekian lama. menjalankan kes undang-undang.

Menuntut agar Israel mengeluarkan polisnya dari Al-Aqsa dan Sheikh Jarrah, Hamas, kumpulan militan Islam yang menguasai Gaza, menetapkan jam 6 petang. (1500 GMT) tarikh akhir untuk pasukan ditarik.

Walaupun para pejuang dialihkan ke Gerbang Jaffa, sirene terdengar memperingatkan orang Israel akan roket masuk dari Gaza, memaksa para pejuang dan orang Israel lain melarikan diri untuk bersembunyi di Yerusalem, bandar-bandar berdekatan dan dalam komuniti Israel berhampiran Gaza.

Israel memandang seluruh Yerusalem sebagai ibu kotanya, termasuk bahagian timur yang dilampirkan setelah perang 1967 sebagai langkah yang tidak mendapat pengiktirafan antarabangsa. Rakyat Palestin menginginkan Yerusalem Timur sebagai ibu kota sebuah negara yang mereka cari di Gaza dan Tebing Barat yang dijajah Israel.

Ketegangan telah meningkat selama berminggu-minggu selama bulan suci umat Islam di bulan Ramadhan, di tengah-tengah pertempuran antara pasukan keselamatan Israel dan penunjuk perasaan Palestin yang mendorong kebimbangan antarabangsa bahawa peristiwa-peristiwa dapat terjadi di luar kawalan.

Hamas dan kumpulan militan Jihad Islam yang lebih kecil mengaku bertanggungjawab atas tembakan roket ke Yerusalem.

Abu Ubaida, jurucakap sayap bersenjata Hamas, mengatakan telah melancarkan “serangan roket terhadap musuh di Yerusalem yang dijajah sebagai tindak balas atas kejahatan dan pencerobohan mereka terhadap kota suci dan pencerobohan terhadap orang-orang kita di Sheikh Jarrah dan masjid Al-Aqsa . ”

Sebagai tindak balas, Netanyahu berkata: “Organisasi pengganas melintasi garis merah pada Hari Yerusalem dan menyerang kami, di pinggir Yerusalem.”

Dia menambahkan: “Israel akan bertindak balas dengan sangat kuat. Kami tidak akan bertolak ansur dengan serangan di wilayah kami, ibu kota kami, warganegara dan tentera kami. Siapa sahaja yang menyerang kami akan membayar harga yang tinggi. ”

KEKERASAN DI SEKITAR MASJID AL-AQSA

Bagi Hamas, beberapa pengulas mengatakan, cabarannya kepada Israel adalah tanda kepada rakyat Palestin bahawa daripada Presiden Palestin Mahmoud Abbas sekarang memanggil tembakan untuk membuat Israel bertanggung jawab atas peristiwa di Yerusalem.

Jurucakap tentera Israel Leftenan Kolonel Jonathan Conricus mengatakan bahawa sekurang-kurangnya enam roket yang dilancarkan dari Gaza dilancarkan ke pinggir Yerusalem, di mana sebuah rumah terkena tembakan. Tidak ada korban jiwa dilaporkan.

“Kami sudah mulai menyerang sasaran ketenteraan Hamas,” kata Conricus dalam taklimat kepada wartawan, tanpa meletakkan jangka waktu serangan Israel. “Hamas akan membayar harga yang berat.”

Dia mengatakan tentera meneliti laporan bahawa kanak-kanak telah terbunuh.

“Kami mengalami banyak kejadian roket yang ditembakkan oleh pengganas Gaza yang gagal. Ini mungkin sama, ”kata Conricus.

Di sepanjang perbatasan Gaza-Israel yang berkubu, sebuah peluru berpandu anti-tank Palestin yang ditembakkan dari wilayah pesisir kecil melanda kenderaan awam, mencederakan satu orang Israel, katanya.

Setelah mengetahui kematian di Gaza, Presiden Abbas memutuskan untuk membatalkan perayaan Hari Raya Idul Fitri yang akan datang yang menandakan berakhirnya bulan Ramadhan, dan membataskannya hanya pada ritual keagamaan, menurut satu kenyataan yang diterbitkan oleh agensi berita rasmi WAFA.

Laporan itu mengatakan dia juga memutuskan untuk menurunkan bendera menjadi setengah tiang “untuk meratapi jiwa para syuhada rakyat kita yang terbunuh dalam pengeboman Israel di Jalur Gaza.”

Usaha antarabangsa untuk membendung kekerasan nampaknya sudah dimulai. Seorang pegawai Palestin memberitahu Reuters bahawa Mesir, Qatar dan PBB, yang telah melakukan perantara antara Israel dan Hamas pada masa lalu, telah menghubungi pemimpin kumpulan itu, Ismail Haniyeh.

Sumber : hlazdrop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!