MakcikJ ual Keropok Demi S4ra Anak 5 Orang,Dapat RM 7 Sehari “Anakku Mn1ngg4l Sebab Kesus4hanku Dik”

Makcik Jual Keropok Demi S4ra Anak 5 Orang,Dapat RM 7 Sehari “Anakku Mn1ngg4l Sebab Kesus4hanku Dik”

dan berharap ada insan yang berh4ti mulia sudi membelinya. Mereka bukan p3minta sed3kah, tetapi mereka mahu mencari pendapatan atas jalan yang betvl. Kisah mak cik jual keropok sara anak 5 orang ini pastinya akan membuatk4n anda terk3jut.

Pen1aga jal4nan adalah insan yang tidak pernah kenal erti p3nat untuk mencari sesuap nasi d3mi anak dan keluarga di rumah. Berdiri dari pagi sampai petang, membawa barang-barang jualan di tangan kiri dan kanan,

Pagi jual sayur keliling kampung, petang mak cik jual keropok s4ra anak 5 orang

Kemudian, baru beberapa hari berp1ndah di jalan masuk airport lama seawal 9 pagi.

Perkongsian ini dimuat naik oleh Channel Youtube Vitaminbae, memaparkan kisah mak cik jual keropok s4ra anak yang masih kecil. Pada mulanya dia hanya menju4l keropok dan kerepek di kawasan Airp0rt lama.

mempunyai Kad OKU dan mas4lah kes1hatan sehingga menyuk4rkannya untuk bekerja b3rat seperti orang lain. Apa yang mampu dil4kukannya hanya memb4ntu meringankan b3ban hidup kakak iparnya sekeluarga.

Awal pagi diperuntvkkan masanya menolak gerobok untuk menjual sayur-sayuran di keliling kampung. Pada ketika itu, dia amanahkan adik iparnya untuk menjaga jualan keropok dan anak-anaknya. Adik iparnya,

Dengan memb3sarkan anak 5 orang yang masih kecil dan bersekolah rendah, adakah cukup bagi men4mpung keluarga mereka?

Dengan keropok yang berharga RM2 setiap satu, bayangkan dari pagi sehingga petang yang mampu dia peroleh hanyalah bernilai RM7 sehari.

kasihnya seorang ibu mahu melihat anak-anak membesar layaknya seperti kanak-kanak lain di usianya.

Suami Mak Cik Hasnah ini merupakan seorang nelayan. Hidupnya semakin sus4h oleh kerana suaminya tidak mampu lagi membawa rezeki setiap kali pulang dari laut. Teguhnya seorang isteri tidak mahu memb3bankan suami,

Anak 1 tahun mn1ngg4l kerana tiada du1t untuk membeli ubat

Pay4h dan l3lah jangan dicakap lagi. Namun bila teringat kisah dulu dia mula bangkit kembali. Demi seorang insan yang bernama anak.

“Takpe mak, kami nak tolong mak.”

“Takpe ke kamu ikut mak berp4nas pergi jualan?”

“Anakku mn1nggal kerana kesus4hanku,” p3cah tang1sannya yang selama ini dit4han.

Siapa sangka kesus4han hidup tidak hanya memberi k3san kepada kehidupanya sehari-hari sahaja untuk makan, minum, dan membeli keperluan. Hakikat, kerana kesus4han hidup ini telah mer4gut ny4wa anak Mak Cik Hasnah yang baru berumur 1 tahun.

Terkenang kembali episod penuh duk4 bila mana anaknya mn1ngg4l dunia kerana dia tidak mampu untuk membeli ubat apatah lagi membawanya ke hspital.

Bila anaknya mn1ngg4l kisah itu tidak ber4khir lagi apabila du1t untuk menguruskan peng3bum1an juga memb3bankannya. Dari situ dia mula bekerja k3ras untuk mencari duit dari jualan sayur dan keropok.

“Aku mintak tol0ng orang, tapi tiada orang yang mahu tolong belikan ubat. Mn1ngg4l anakku, orang kampung sahaja yang b4ntu menguruskan,” jelasnya.

Keluarga ini sus4h, keluarga ini perlu dib4ntu. Namun dia tidak mendapatkan apa-apa b4ntuan lagi daripada jabatan-jabatan yang bert4nggung’jawab.

Tidak pernah dapat apa-apa bantu4n lagi

Namun Mak Cik Hasnah terus bersyukur kerana masih ada Allah untuk dia meng4du. Setiap hari dia berdoa agar Allah memudahkan jalannya mencari rezeki dan diringankan setiap b3ban yang menanti.

Hanya sekadar ada individu yang kasihan melihatnya lalu menghulurkan beberapa keping duit ringgit untuk mengurangkan b3ban.

Biar sus4h di mata, tetapi impiannya untuk melihat anak-anak mampu membesar dan menjadi orang berguna.

Diharapkan kisah ini dapat membuka mata orang bahawa masih ramai sebenarnya keluarga sus4h yang perlu dib4ntu dan mendapatkan b4ntuan. Mereka tidak bekerja untuk kaya, tetapi mereka bekerja untuk kekal h1dup.

Sumber: Vitaminbae

Leave a Comment

error: Content is protected !!