Temui 4jal di K4nada 4ngkara C0vid 19

Kuala Lumpur: “Abang sempat m3minta m4af pada saya kerana tidak menjawab panggilan telefon dan memaklumkan t3rlalu p3nat dan sedang tidur,” itulah perbualan t3rakhir Putri Shazana Megat Abdul Rahim sebelum abangnya m3ninggal duni4 di Kanada 4kibat j4ngkitan C0vid 19.

Putri Shazana, 34, berkata, dia s3mpat b3rcakap dengan Megat Khalis Raus Megat Abdul Rahim, 35, dua hari sebelum 4rwah dis4hkan m3ninggal duni4 pada 9 Mei lalu iaitu empat hari sebelum umat Islam menyambut Aidilfitri.

Menurutnya, k3matian abangnya hanya diketahui selepas pihak p0lis melakukan p3meriksaan di kediaman abangnya itu di Edmonton, Alberta, Kanada dan m3ndapati Megat Khalis seperti dalam k3adaan tidvr.

“Abang saya yang dik3jarkan ke h0spital bagi tujuan b2dah sias4t, namun saya tidak b3rsetuju kerana tidak mahu m3nyeksa j3nazah dan mereka terus m3nyerahkan j3nazah kepada pihak masjid.

“P3ngebumian 4rwah divruskan sahabat kami yang berada di sana kerana 4rwah tinggal b3rsendirian dan tidak mempunyai keluarga t3rdekat.

“Sahabat kami adalah seorang jurur4wat di sana, dia yang uruskan segalanya dan pergi ke m4sjid walaupun dia bukan Isl4m kerana dia tahu 4rwah tiada keluarga di Kanada,” katanya ketika dihubungi.

J3nazah 4rwah Megat Khalis Raus diurusk4n di Masjid Ar-Rashid dan dik3bumikan pada 11 Mei lalu di tanah p3ngebumian di bandar Edmonton, Alberta yang baru dibuka.

Putri Shazana berkata, dia mahu j3nazah 4rwah dik3bumikan di Malaysia, namun disebabkan k3kangan p4ndemik C0vid 19 dan mereka harus m3nunggu lebih sebulan sekiranya ingin membawa pul4ng j3nazah ke Malaysia, mereka membuat keputusan untuk m3ngebumikan 4rwah di Kanada sahaja.

Menurutnya, dia mengetahui 4rwah abangnya dij4ngkiti w4bak C0vid 19 kerana sering berhubung dan setiap hari bertanya keadaan 4rwah setelah dis4hkan p0sitif.

“Setiap hari saya hubungi 4rwah dan m3nasihati dia supaya banyakkan minum air masak, jangan lupa makan serta sentiasa menjaga diri.

“Sekarang apabila dapat tahu 4rwah abang sudah tiad4, saya seperti tidak percaya. Namun, saya tidak boleh buat apa-apa kerana sudah 4jal 4rwah,” katanya.

Putri Shazana berkata, dia m3maklumkan b3rita mengenai p3mergian M3gat Khalis Raus kepada bapanya, Megat Abdul Rahim Megat Khas, yang kini menetap di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Menurutnya, bapanya memerlukan masa untuk m3nerima k3tentuan itu kerana masih t3rasa k3hilangan anak lelaki sulung dan paling istimewa dalam hidupnya.

“4rwah Megat Khalis Raus berada di luar negara sejak enam tahun lalu dan mendapat taraf penduduk tetap di Kanada.

“Semasa di luar negara, 4rwah sering menghadiri temu duga bagi mendapatkan pekerjaan setaraf dengan tahap pendidikannya dalam bidang kejuruteraan, namun masih belum mempunyai rezeki.

“4rwah abang saya semasa hidupnya sangat baik hati dan seorang yang sangat pemurah,” katanya.

Putri Shazana berkata, 4rwah abangnya adalah anak sulung daripada empat adik beradik dan kini dia harus m3nggalas tanggungjawabnya sebagai anak sulung, selepas p3mergian 4rwah.

Menurutnya, hubungan dia dan 4rwah sangat rapat dan mereka sentiasa ada untuk satu sama lain, terutama selepas p3mergian 4rwah ibu.

“Kami memang rapat dan sentiasa ada untuk sesama sendiri. Dis3babkan C0vid 19, 4rwah kata dia tiada duit, jadi saya ada berikan kepada dia dan itu tidak menjadi m4salah kepada saya.

“K4li t3rakhir saya melihat 4rwah abang adalah tiga tahun lalu, pada hari jadinya kerana 4rwah b3rjanji untuk pulang ke Malaysia dan m3nyambut hari j4di saya bersama,” katanya.

Sumber : hmetro

Leave a Comment

error: Content is protected !!