Pekebun Anggur Dah Lama Amalkan Teknik Tetak Pokok Anggur Untuk Hasilkan Buah Banyak

Ramai yang kata kaedah ugutan atau takek untuk pokok yang malas berbuah hanyalah mitos. Selepas membaca perkongsian dari Abdul Hamid Ahmad, rupanya teknik ini terbukti berkesan dan telah digunakan pekebun untuk memaksa pokok buah di seluruh dunia.

Tetapi, pekebun profesional tidak menggunakan teknik takek tapi kelaran atau lebih dikenali dengan nama Gridling Technique

Tujuan Girdle technique

Rupanya teknik kelaran atau Girdle ini bukan sahaja untuk memaksa pokok berbuah. Ada banyak lagi manfaatnya

  • Untuk mendapatkan hasil tuaian yang lebih banyak dalam satu musim
  • Untuk menghasilkan buah bersaiz besar
  • Buah yang terhasil lebih sedap
  • Untuk memaksa pokok berbuah

Teori Girdle technique

Tumbuhan menghasilkan makanan dalam bentuk karbohidrat atau juga dikenali sebagai gula melalui fotosintesis pada daun. Makanan yang terhasil di edar pada bahagian lain pokok sehinggalah ke akar untuk tujuan simpanan. Makanan dihantar melalui tisu floem yang banyak terdapat pada kulit dahan dan batang pokok.

Ini bermakna apabila makanan yang dihasilkan daun terus disimpan ke akar, ia menyebabkan proses pembentukkan buah terbantut.

Oleh itu untuk menghalang makanan tersebut terus ke akar dan disimpan pada dahan agar menghasilkan buah apabila mencukupi, kelaran pada kulit pokok perlu dilakukan. Secara tidak langsung, ia menghentikan proses penghantaran makanan ke akar pokok.

Kredit:Impiana.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!