Sungai Terlalu Kering Sehingga Orang Ramai B0leh Menyeberang Dengan Berjalan Kaki!

Mungkin ramai yang tidak tahu, beberapa negara di dunia sekarang sedang mengalami kemarau yang teruk sehingga menyebabkan terdapat sungai-sungai yang kering!

Kekurangan hujan menyebabkan berlakunya kekeringan sungai-sungai yang ketara di beberapa buah negara iaitu AS, Eropah, Asia dan Timur Tengah. Banyak sungai mula mengecil dan semakin cetek menyebabkan ia tidak boleh dilalui lagi buat masa ini. Dasar sungai dan batu-batuan dapat dilihat dengan jelas di atas air. 

Berikut ialah 6 sungai yang dipercayai mengalami kekeringan melampau. 

BACA JUGA: Wanita Ini Kongsikan Cara Menjaga Ibu Yang ‘Bedridden’, Sanggup Berhenti Kerj4 Demi Ibu!

6 Sungai Yang Mengalami Kekeringan Melampau

sungai

  • Sg. Colorado: Salah satu takungan di sungai itu, menjadi semakin mengecil apabila paras air menurun ke arah status “kolam mati” — titik di mana takungan itu tidak cukup tinggi untuk melepaskan air ke hilir melalui empangan. Paras airnya berada dalam aliran menurun sejak 2000, tetapi telah mengalami penurunan yang lebih ketara sejak 2020. Tasik itu telah menurun begitu rendah pada tahun lalu sehingga penemuan liar telah dibuat, termasuk mayat manusia dalam tong — mangsa yang disyaki pembunuhan sejak beberapa dekad yang lalu.

 

Sungai Yangtze

  • Sungai Yangtze: Sungai Yangtze di Asia telah mengering di tebingnya dan dasarnya muncul di beberapa kawasan. Manakala, anak sungai Yangtze pula sudah dalam keadaan kering kontang. Kesan pengeringan Yangtze sangat besar. Di Sichuan, wilayah dengan 84 juta orang, kuasa hidro membentuk kira-kira 80% daripada kapasiti elektrik. Kebanyakannya datang dari Sungai Yangtze, dan apabila alirannya perlahan, penjanaan kuasa telah berkurangan, menyebabkan pihak berkuasa di sana mengarahkan semua kilangnya ditutup selama enam hari.

 

Sungai Rhine:

  • Sg. Rhine: Sebahagian daripada dasar sungai ini telah muncul di atas permukaan air, bermakna kapal-kapal yang cuba melepasinya mesti mengharungi beberapa siri halangan sekaligus memperlahankan keseluruhan proses.

 

Sungai po

  • Sg. Po: Sungai ini kelihatan sangat berbeza pada musim sejuk, kerana walaupun musim salji, air di sungai ini juga tidak melimpah. Sama seperti musim bunga dan musim panas, sungai ini menjadi sangat cetek sehingga bom era Perang Dunia II ditemui baru-baru ini di tengah-tengah perairannya yang semakin berkurangan.

 

Sungai loire

  • Sg. Loire: Sebahagian daripada sungai ini sudah agak cetek, tetapi paras dan alirannya boleh berubah dengan cepat mengikut cuaca dan apabila salji di sumbernya mencair. Beberapa bahagian sungai ini sangat kering akibat kekurangan hujan dan haba yang melampau sehingga orang ramai boleh menyeberang dengan berjalan kaki!

 

Sungai
Sungai terlalu cetek sehingga bangkai kapal nazi kelihatan!
  • Sg Danube: Danube ialah sungai terpanjang di Eropah Barat dan saluran perkapalan penting yang melalui 10 negara. Di Romania, Serbia dan Bulgaria, pekerja mengorek sungai ini hanya untuk memastikan kapal masih boleh melaluinya kerana keadaan airnya yang semakin cetek. Beberapa kapal persiaran tidak dapat melalui bahagian sungai untuk sampai ke Hungary.  Sebuah kapal seberat 1,600 tan purata kini hanya boleh melayari kawasan Hungary tanpa sebarang kargo, menurut lembaga pelancongan negara itu.

Sumber: https://edition.cnn.com/2022/08/20/world/rivers-lakes-drying-up-drought-climate-cmd-intl/index.html 

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Berani Bangkit

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Comment

error: Content is protected !!