Suami Rindu Dipanggil ‘Abang’, 18 Tahun SETIA Berk0rban Jaga Isteri K0ma!

Suami Rindu Dipanggil ‘Abang’, 18 Tahun SETIA Berk0rban Jaga Isteri K0ma!

Siapa sangka isteri yang sihat boleh j4tuh s4kit secara tiba-tiba. Panggilan ‘abang’ buat suami yang dahulu dianggap biasa, kini menjadi perkara yang paling dirindui apabila isteri tidak lagi berdaya dan dis4hkan kom4 selama 18 tahun. Terharu dengan kesetiaan suami ini yang beraz4m setia menjaga isteri tersayang hingga ke 4khir hayat wajar dijadikan inspirasi buat pasangan yang lain.

Isteri Mer4cau, Tidak Sed4rkan Diri

Katanya, kej4dian itu berlaku ketika isterinya baru lebih tiga bulan melahirkan anak keempat mereka.

Rosli berkata, kehidupan Rusmahwati yang sebelum itu sihat dan tiada peny4kit berubah apabila dia mer4cau serta tidak sed4rkan diri pada Mei 2004.

“Isteri dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan dan apabila saya tiba di hospit4l, dokt0r memaklumkan dia dalam keadaan kritik4l dan kom4.

“Sewaktu kej4dian, saya berada di Butterw0rth, Pulau Pinang dan pada malam 24 Mei 2004, saya dimaklumkan jiran bahawa isteri mer4cau dan selepas itu tidak sed4rkan diri.

Terdahulu, Rosli menerima kunjungan Presiden Pertubuhan Kebajikan Kemanusiaan Antarabangsa (Peka), Datuk Seri Zuhairi Ab. Kadir yang hadir melawat dan menyampaikan sumbangan.

“Menurut d0ktor, isteri saya menghid4p peny4kit hyp0xlc enceph4lopathy atau hip0ksia otak dan memerlukan masa yang agak lama untuk pulih di samping r4watan fisioter4pi setiap hari,” katanya ketika ditemui dirumahnya di Taman Sri Mahkota Aman, di sini semalam.

Rindu Dipanggil ‘Abang’

Bagi bekas pes4ra Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) itu, seribu r4hmat buatnya jika Rusmahwati dapat kembali bercakap dan memanggilnya ‘abang’ kerana detik itu sangat dirinduinya.

Tiada apa diharapkan Rosli Itam, 53, selain keaj4iban untuk melihat isterinya, Rusmahwati Wazir Mohamed, 50, yang 18 tahun kom4 dan terl4ntar sejak 2004 kembali sedar.

Hipoksi4 ot4k agak asing dalam kalangan masyarakat dan ia membawa maksud, satu bentuk hipoksi4 atau kekurang4n okslgen yang mempeng4ruhi ot4k.

Hip0ksia Ot4k

Gej4la itu menjadi lebih berb4haya apabila aliran oksigen ke otak terputus dan kes4n burvknya boleh mengakib4tkan kom4, s4wan dan kem4tian ot4k.

Ia berlaku ketika ot4k tidak menerima oksig3n yang mencukupi walaupun darah masih meng4lir, apabila bekalan oksig3n terputus, maka ia digelar hipoksi4 ot4k.

50 Kali Buat Raw4tan Cara Tradisional & Alternatif

“Selain raw4tan mod3n di hospital, lebih 50 kali saya cuba menerusi cara tradision4l dan alternatif di seluruh semenanjung namun belum berhasil,” katanya.

Rosli berkata, selain HT4A, isterinya turut menerima raw4tan di Hospit4l Teluk Intan dan Hospital Angk4tan Tentera Lumut di Perak namun kead4annya tetap sama.

“Perkeso juga bantu membekalkan l4mpin pakai buang setiap bulan. Selain itu, isteri saya menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), RM300 sebulan.

Menurutnya, Rusmahwati hanya minum susu khas, Ensure Gold melalui tiub di hidvngnya yang mana bekalannya setiap bulan diperoleh menerusi bantuan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

“Terima kasih kepada semua pihak yang membantu isteri saya termasuk TUDM sejak 2004 sehinggalah saya berp3ncen pada 2013,” katanya.

Jaga Hingga 4khir H4yat

Dia juga tidak pernah pvtus harapan agar Rusmahwati pvlih suatu hari nanti dan berharap jika ada p4kar dan pengamal perub4tan Islam yang boleh mer4wat peny4kit isterinya t4mpil membantu.

Rosli berkata, biarpun apa pun keadaan isterinya, perasaan cinta dan sayang terhadapnya tidak pernah berkur4ngan.

Tabahnya dan cekalnya suami ini, walaupun isteri s4kit dan kom4 18 tahun tetap setia dan berazam menjaga isteri hingga ke akhir hay4tnya. Semoga isteri beliau di beri kes3mbuhan, dan kisah ini menjadi inspir4si buat para suami yang lain juga.

“Saya tidak men4gih bantuan kewangan, apa saya harapkan bantuan kepakaran untuk mer4wat isteri. Boleh bercakap pun sudah mem4dai, biarlah dia tidak boleh bergerak, saya akan menjaganya sehingga ke akhir h4yat,” katanya seb4k.

Sumber: info.imuslimnetwork

Leave a Comment

error: Content is protected !!