Hanya Ditemani Seekor Kucing Yang Taat, Atuk Berusia 97 Tahun Berjalan 3 Kilometer Menziarahi Isterinya Menghidap Demensia

Hanya Ditemani Seekor Kucing Yang Taat, Atuk Berusia 97 Tahun Berjalan 3 Kilometer Menziarahi Isterinya Menghidap Demensia

Ini adalah kisah seekor kucing berusia 15 tahun yang menemani seorang datuk berusia 97 tahun berjalan kaki sejauh 3 km untuk melawat isterinya yang menghidap penyakit demensia.

Jika seekor kucing benar-benar menyayangi tuannya, maka dia akan mendedikasikan hidupnya dengan melakukan apa sahaja sepanjang hayatnya.

Selepas 15 tahun, ternyata dia adalah kucing penaung yang telah mendedikasikan seluruh hidupnya demi keluarganya.

Pan Shuhua, pemilik kucing berusia 15 tahun bernama Xiao Ke, berkata kucing itu pada asalnya kucing terbiar yang diselamatkan.

Xiao Ke sangat ceria dan peramah. Paling mengagumkan, dia akan setia melindungi dan menemani datuk keluarga yang kini berusia 97 tahun itu.

Shuhua berkongsi kisah pada suatu hari apabila bapa mertuanya yang sudah tua tiba-tiba teringat untuk pergi mencari isterinya, dan seisi keluarga menjadi risau kerana dia keluar tanpa memberitahu mereka.

Kucing yang setia ini sering dilihat bersama datuknya pada bila-bila masa dan ke mana sahaja dia pergi. Xiao Ke yang taat akan mengikuti di belakang datuknya untuk melindunginya, dan kedua-duanya tidak dapat dipisahkan.

Shuhua berkata, mentuanya yang sudah tua tinggal di rumah, pada suatu hari, dia tiba-tiba teringat isterinya berusia 89 tahun, yang kini tinggal di rumah orang tua akibat demensia.

Kemudian dia terkejut melihat Xiao Ke menemani datuk pulang. Seluruh keluarga berasa lega dan bersyukur kerana dia selamat pulang, dengan bantuan Xiao Ke yang sentiasa berada di sisinya untuk memastikan keselamatannya.

“Bapa mertua saya telah berjalan 2-3 kilometer tanpa memberitahu keluarga,” kata Shuhua.

Shuhua berkata apabila dia mengetahui bapa mentuanya hilang, semua orang di dalam rumah menjadi bimbang dan panik. Tetapi kemudian mereka berasa lega kerana akhirnya bapa mertuanya pulang dengan ditemani kucing itu.

Bapa mertuanya tidak dapat berjalan dengan baik, tetapi dia bernasib baik kerana Xiao Ke menemaninya dalam perjalanan pulang.

“Bapa mentua saya berkata dia hanya akan berjalan sebentar dan berehat, kemudian berjalan sedikit lagi dan berehat. Perjalanannya sangat mudah kerana Xiao Ke sentiasa berada di sisinya. Kami tidak sangka kucing itu melompat keluar dan berjalan bersama datuknya. Pengalaman mentua saya hilang seketika benar-benar menakutkan kami,” kata Shuhua.

Xiao Ke mengikut dan melindungi datuknya dalam perjalanan pergi dan balik, sejauh 2 hingga 3 kilometer dengan selamat.

“Berjalan kaki satu atau dua kilometer amat sukar bagi warga emas, dan mereka memerlukan 2 hingga 3 jam untuk berjalan. Apabila bapa mertua saya pulang ke rumah, dia hanya tersenyum dan berkata, ‘Baguslah si kecil comel ini menemani saya, kalau tidak saya mungkin keliru…’,” tambah Pan.

Sambil ketawa, Pan Shuhua menceritakan tentang tabiat Xiao Ke yang sentiasa risau tentang keselamatan datuknya.

Kerana nenek berada di rumah jagaan, dan anak-anak pergi bekerja, hubungan Xiao Ke dengan datuk semakin kuat.

Datuk kini telah menjadi orang yang paling disayangi Xiao Ke. Shuhua merasakan keputusan awalnya untuk mengambil dan menjaga Xiao Ke adalah tepat.

“Setiap kali bapa mertua saya keluar berjalan-jalan, Xiao Ke akan berada di sisinya sepanjang jalan. Kadang-kadang bapa mertua saya akan pergi mandi dan dia akan menunggunya di pintu bilik air dan dengan sabar memerhatinya sehingga dia selesai sebelum dia keluar dan melakukan hal sendiri. Bermula awal musim sejuk ini, apabila ibu mertua saya tiada di rumah, Xiao Ke menjadi teman tidur bapa mertua saya. Mereka sentiasa bersama,” katanya.

Semoga atuk dan kucing kesayangannya terus sihat dan dipanjangkan umur bersama.

“Sebenarnya, saya pemilik sebenar Xiao Ke. Kemudian, saya tinggalkan di rumah ibu mertua saya kerana saya melihatnya dan bapa mertua saya sangat menyayangi Xiao Ke. Saya tidak mahu melukakan hati mereka, jadi saya tinggalkan dia di sana. Tapi sekarang saya rasa, baguslah Xiao Ke tinggal di rumah itu bersama bapa mertua saya. Kehidupannya lebih bahagia kerana dapat menemaninya,” kata Shuhua

Sumber: goodtimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!