Sebelum Ini Pernah Vir4l Dit3pi Jalan Mohon Pinj4m W4ng Dari Orang Ramai,Sekarang Adik-adik Ini Bakal Daie Tahfiz Alim

Sebelum Ini Pernah Vir4l Dit3pi Jalan Mohon Pinj4m W4ng Dari Orang Ramai,Sekarang Adik-adik Ini Bakal Daie Tahfiz Alim

Baru-baru ini, tular mengenai seorang kanak-kanak lelaki yang berusia 9 tahun terlihat berlegar-legar di tepi jalan memohon meminjam sedikit w4ng daripada 0rang ramai. Perkongsian daripada pengguna Facebook, Dzul Ikh Wan telah meraih perh4tian ramai termasuklah pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew yang tampil menghulurkan bantuan buat keluarga kanak-kanak tersebut.

Biarpun, mendapat bantuan Zakat Selangor, kehidup4n keluarg4 kanak-kanak ini terlihat hidup dalam keadaan sederhana. Apatah lagi mereka adik beradiknya sahaja sudah seramai 11 0rang. Menurut Ustaz Ebit, setelah dia bertemu dengan keluarg4 tersebut dan mendengar kis4h hidup mereka, apatah lagi mereka tidak bersek0lah, beliau menawarkan kepada anak-anak pasangan tersebut untuk bersek0lah di Madrasah Tahfiz dan mereka bersetuju untuk bersek0lah di sana.

“Saya terus kata siapa nak masuk madrasah. Sek0lah agama. Asrama. Nanti ustaz bayarkan yuran semua. Adik keluar dari sini. Esok balik jadi imam besar. Cerita-cerita dan m0tivasi. Semua nak pergi. Di samping itu, beliau juga membelanja adik-beradik tersebut makan di restoran makanan segera KFC bagi menghiburkan hati mereka.

“Saya bawa 4 0rang terus daftar madrasah. Terus shoping dan beli semua pakaian lengkap. Makan kfc. Di Melaka kami ke Madrasah Tahfiz Al Quran Ibnu Talib untuk 3 lelaki tu. Manakala adik perempuan tu saya hantar di Sekolah Pondok Tahfiz Tuan Guru Hj Husin.”

“4 adik ni sebelum bergerak balik berlari salam m3nang1s cakap terima kasih. Bahagia best sangat nak masuk sini. Puas rasa. Bakal pemimpin masa depan” tulis Ustaz Ebit lagi. Menerusi ruangan k0men, rata-rata ramai yang memuji tindakan murni pendakwah tersebut yang menghulurkan bantuan kepada keluarga berkenaan.

Mereka juga mendoakan adik-beradik tersebut belajar dengan baik dan menjadi anak yang akan berbakti kepada 0rang tuanya. Kehidupan kanak-kanak tersebut berubah, yang dulu viral di tepi jalan sekarang bakal jadi daie hafiz alim. Semoga suatu hari nanti kehidup4n keluarga ini berubah.

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share sahabat semua..Semoga Dimurahkan Rezeki

Sumber:coretannasihat.net

Leave a Comment

error: Content is protected !!