Perebutan Takhta Antara 3 Putera Mahkota Tanda Kerajaan Saudi Akan Berakhir. Adakah Kedatangan Imam Mahdi Makin Hampir Seperti Yang Disebut Baginda SAW?

Raja Salman semakin tua. Jika memang Raja Salman nanti wa fatnya kerana dibu nuh, maka benarlah, dia raja yang disebut Rasulullah saw dalam hadisnya.

Kerana setelah waf4tnya Raja Salman, maka akan muncul Al Mahdi yang menggantikan kedudukan beliau. Dalam pandangan sebahagian ulama, maka amat dekatlah peristiwa ini terjadi.

Di antara tanda-tandanya yang sudah nampak, ketika ini Raja Salman semakin meningkat tua, gejolak di dalam kerajaan Arab Saudi ketika ini sedang terjadi, salji turun di Arab, Sungai Eufrat mengering, penindasan dan pembantaian umat Islam terjadi di mana mana, dan orang biasa, berlumba-lumba membangun gedung dan bangunan tinggi.

Menurut Ustaz Muhammad Zulkifli Ali, Lc.MA yang di dalam ceramahnya seperti disiarkan dari kajiansubuh, selalu menjelaskan tentang akhir zaman. Menurutnya, Raja Salman adalah salah satu dari tanda-tanda akan munculnya Imam Mahdi dan DajjaI.

Siapakah Al Mahdi?

Menurut Ustaz Zulkifli, Al Mahdi berasal dari keturunan Nabi Muhammad saw dari puterinya Fatimah ra, iaitu Hasan Bin Ali ra. Namanya mirip nama Nabi, iaitu Muhammad dan nama ayahnya juga sama dengan ayah Nabi iaitu bernama Abdullah.

Dan berikut ini adalah tanda-tanda akan segera munculnya Al Mahdi/Imam Mahdi:

1. Salji turun di Arab. Ini sudah terjadi sejak tahun 2009

2. Bumi akan dipenuhi huru-hara dan peper4ngan dan kezaIiman yang semakin lama semakin meningkat, sehingga hari-hari ke depan akan terasa semakin berat. Banyak terjadi pembunuhan seperti yang ketika ini terjadi di Yaman, Syria, PaIestine, Mesir dan yang lainnya

3. Banyak terjadi fitnah dan kezaIiman yang terjadi di negeri Syam, seperti yang terjadi ketika ini di Syria oleh r3jim Basar Assad atau kekejaman di PaIestine oleh IsraeI

4. Waf4tnya seorang Raja Arab, lalu 3 putera mahkotanya saling berteIagah atau konfIik

5. Ketika ini Raja Abdullah di Arab Saudi telah w4fat dan 3 putera mahkota berikutnya saling berg4duh kerana mempunyai perbezaan prinsip dan karektor. Tiga putera mahkota tersebut iaitu, Raja Salman, Thalal dan Mukrim.

Raja Salman dilantik menggantikan Raja Abdullah pada Januari 2015. Beliau termasuk orang saleh dan anti m4ksiat dan hafiz Quran. Sedangkan Thalal memiliki kekuatan ekonomi, bahkan salah satu orang terkaya di dunia. Namun ia ahli m4ksiat. Sementara itu Mukrim kecenderungannya lebih kepada Y4hudi dan Amerika.

Raja Salman telah mengusir Thalal dari kerajaan, sedangkan Mukrim dibiarkan tetap di kerajaan, namun telah mencabut hak beliau sebagai raja berikutnya. Namun kemuncaknya, pergaduhan di antara 3 putera mahkota tersebut akan terus terjadi.

Mungkinkah Raja Salman akan menjadi raja terakhir Arab Saudi?

Raja Salman tidak pernah disebutkan oleh Nabi dalam banyak nubuwatnya mengenai Akhir Zaman. Justru Raja Abdullah yang beberapa kali disebutkan oleh Nabi sebagai penanda kedatangan Al Mahdi.

Dari Abu Bashir, dia mengatakan, aku mendengar Abu Abdullah, yakni Al Imam Ashaddiq dia berkata, “Siapa yang memberi jaminan kepada saya bahawa kem4tian Abdullah (Raja Saudi) membuat keadaan menjadi aman?”

Dia lalu berkata, ”Apabila Abdullah meninggaI dunia, manusia tidak akan bersatu untuk menyetujui seorang pun sebagai raja yang menggantikannya. Urusan ini tidak dapat diselesaikan oleh orang selain sahabat kalian (Al Mahdi) Insya Allah. Raja yang memerintah bertahun-tahun akan meninggaI, dan akan digantikan oleh raja yang memerintah hanya dalam hitungan bulan dan hari.”

Aku (Abu Bashir) bertanya, ”Apakah itu akan berlangsung Iama?” Al Imam Ash Shidiq menjawab, “Tidak akan Iama”.

Riwayat ini jarang kita dengar, namun boleh jadi benar bahawa Raja Salman akan menjadi Raja terakhir, dan kerana masa berkuasanya yang hanya dalam masa singkat.

Maka Nabi Muhammad salallahu’alaihi wa sallam sampai tidak menyebut namanya dalam berbagai hadis akhir zaman, dan hanya menyebut Raja Abdullah sebagai raja terakhir yang kem4tiannya akan memunculkan Al Mahdi.

Dalam pemberitaan berkisar tentang Raja Salman, akhir-akhir ini terungkap sedikit hal tentang beliau, bahawa beliau akan melanjutkan kebijakan Raja Abdullah. Kebijakan-kebijakan yang diambil Raja Salman boleh jadi akan membuat barat tidak senang.

Dengan adanya suara-suara ketidakpuasan di antara putera, maka ketidakpuasan barat boleh mengakibatkan komplot untuk bersama-sama menjatuhkan Raja Salman dalam masa sesingkat-singkatnya.

Walau apapun, Raja Salman telah dilantik dan menjadi pengganti Raja Abdullah. Sakit demensia dan usia tuanya mungkin benar-benar akan menjadi dua hal yang menyebabkan usianya tidak lama, ataukah akan benar-benar terjadi perebutan kekuasaan secara diam-diam di internal kerajaan Arab Saudi yang menyebabkan berakhirnya Dinasti Abbasiyah Moden, sehingga akan memunculkan Al Mahdi yang akan memunculkan kekhilafahan di depan Ka’bah di Mekah, di depan jemaah haji yang belum semuanya pulang ke negara masing-masing.

Tanda-tanda konfIik juga mulai terlihat di jabatan kerajaan Arab Saudi, antara putera mahkota Mohammed dan Raja Salman.

Belum Iama duIu, muncul isu adanya rencana kudeta, sehingga Raja Salman yang ketika itu sedang dalam kunjungan kenegaraan di Rusia, mengganti 30 pengawalnya yang dipilihkan Putera Mohammed dengan pengawal yang dirombak oleh Menteri Dalam Negeri.

30 pengawal pilihan Mohammed dipulangkan, dan diganti dengan 30 pengawal hasil pilihan Menteri dalam negeri.

Raja Salman dan putera Mohammed diketahui sudah berkonflik sejak sejumlah kebijaksanaan Mohammed menjadi kontroversi. Di antaranya, membolehkan w4nita memandu, membolehkan wayang gambar masuk Riyadh, mengadakan pertunjukan fashion, melakukan ser4ngan ke Yaman, dan yg terakhir pembu nuhan Jamal Khashoggi.

Wallahualam

Leave a Comment

error: Content is protected !!