Peraduan Namakan Anak Tenuk, 99 Wonderland Park Tawar Hadiah Lumayan RM10,000

Taman rekreasi, 99 Wonderland Park telah  menawarkan sejumlah RM10,000 kepada pemenang yang berjaya menamakan anak tapir yang baru dilahirkan.Menurut pemiliknya, Datuk Seri Jeff B. K. Lee, peraduan Namakan Anak Tapir Kami itu dianjurkan bagi menarik minat masyarakat untuk meraikan kelahiran anak tapir tersebut.

Tambah beliau, pihaknya mendapat kebenaran daripada Ketua Pengarah Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN), Datuk Abdul Kadir Abu Hashim untuk meminjam dan mempamerkan sepasang tapir Malaysia.

Peraduan Namakan Anak Tenuk

Pasangan tapir atau tenuk dengan nama saintifiknya ‘Tapirus indicus’ tersebut dikenali sebagai Mr Junior dan Puan Peradong dipamerkan di taman berkeluasan 23 ekar itu bermula Januari tahun lalu.

“Selepas lebih setahun dipelihara dan dipamerkan di sini, Puan Peradong melahirkan anaknya yang seperti semua tahu ia masih belum dinamakan”.

“Kami serahkan kepada rakyat Malaysia untuk menamakannya. Nama yang dipilih nanti akan diumumkan dan pemenang akan diberikan ganjaran wang tunai RM10,000 yang dijanjikan”, katanya.

99 Wonderland Park Tawar Hadiah Lumayan RM10,000

Pemenang peraduan tersebut difahamkan akan diumumkan pada 27 April kelak bersempena dengan perayaan Hari Tapir Sedunia.

Menurut laporan, spesies tapir Malaysia tersebut merupakan spesies tapir terbesar di dunia. Kebiasaannya, tapir betina akan melahirkan anak purata 2 tahun sekali.

Untuk tempoh kehamilan pula, tapir jenis ini memakan masa selama 390 hingga 403 hari dengan berat anaknya adalah sekitar 6.9 kilogram.

Berminat untuk sertai? Kunjungi Facebook atau laman web 99 Wonderland Park untuk maklumat lanjut.

Leave a Comment

error: Content is protected !!