Mufti Perlis Mahu Hvkuman M4.ti Ke Atas Pemandu M4.buk Yang Menyebabkan Ke.m4tian. Ramai Setuju

Mufti Perlis Mahu Hukuman M4ti Ke Atas Pemandu M4buk Yang Menyebabkan Kem4tian. Ramai Setuju

Satu hu kuman yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kec3deraan apatahlagi kem4tian anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya. Ar4k ternyata telah memus nah banyak nyawa dan harta.

Pemandu mabuk yang menyebabkan kem4tian anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hu kuman m4ti atau penjara seumur hidup serta s3bat. Tiada alasan untuk meringankan hu kuman. Jika dibiarkan, nyawa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gut oleh ‘kaki m4buk’.Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin atau lebih dikenali sebagai Dr. MAZA berkata, kerajaan perlu mengenakan hu kuman berat kepada pemandu m4buk.

“Satu hu kuman yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kec3deraan apatah lagi kem4tian anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya.” jelas beliau dalam satu kenyataan hari ini. Beliau turut mencadangkan hu kuman m4ti dikenakan terhadap pemandu m4buk yang menyebabkan kem4tian.

“Ar4k ternyata telah memus nah banyak nyawa dan harta. Pemandu m4buk yang menyebabkan kema4tian anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hu kuman m4ti atau penjara seumur hidup serta sebat. Tiada alasan untuk meringankan hu kuman. Jika dibiarkan, nyawa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gut oleh ‘kaki m4buk’.”

Semalam, seorang anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya di lebuhraya LEKAS m4ut setelah dil4nggar oleh sebuah kereta disyaki dipandu oleh pemandu di bawah pengaruh alkohol.

Dalam kejadian jam 3 pagi itu, m4ngsa, Koperal Safwan Muhammad Ismail yang juga anggota polis Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang m4ut di tempat kejadian. Insiden pem4ndu m4buk menyebabkan kemalangan pada musim PKP ini meningkat kepada 5 kes, dan ini merupakan kes pertama yang mer4gut nyawa anggota barisan hadapan.

Ketua Polis Negara dalam satu kenyataan hari ini mahu hu kuman maksimum dikenakan terhadap pemandu m4buk yang menyebabkan kem4tian anggota beliau. “Tindakan undang-undang akan diambil terhadap pemandu berkenaan. Saya berharap, dia akan dikenakan hukuman maksimum atas perbuatannya sebagai pengajaran supaya tidak berulang lagi.“ kata beliau lagi.

sumber: Jumpa Kat Mahkamah

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

3 thoughts on “Mufti Perlis Mahu Hvkuman M4.ti Ke Atas Pemandu M4.buk Yang Menyebabkan Ke.m4tian. Ramai Setuju”

  1. Setuju dgn hukuman berat kepada pemandu mabuk yang mendatangkn musibah pd orang ramai…hukum gantung sampai mati jer, nk sedih apa? Dia yg bunuh org sebab mabuk tu xkesian ke orang yg dah mati tuu…

    Reply
  2. Bagus…hukoman mati mandatori patut di laksanakan kpd pemabuk2 jalanan..yg memandu kereta tanpa sedari telah mmbunuh atau merosakkan harta awam…pihak brwajib jgn ambik ringan perkara ini..agar org ramai di luar sana rasa lebih brhati2 di masa depan …dah mabuk jgn mmndu.. & jgn balik rmh..duk saja di meja minuman sampai pulih..klo xde driver peribadlah…

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!