Cucu Mat Kilau Dedah Perjuangan Kisah Benar. “Ni Satu-Satunya Gambar Aki Mat Kilau Lengkap Berkeris, Berbaju Melayu Dan Bersamping .”

“Ni Satu-Satunya Gambar Aki Mat Kilau Lengkap Berkeris, Berbaju Melayu Dan Bersamping .” Cucu Mat Kilau Dedah Perjuangan Kisah Benar.

Sejak filem Mat Kilau ditayangkan di pawagam, nama Mat Kilau menjadi carian popular di media sosial. Ramai yang teruja ingin menonton filem ini melihat perjuangan Mat Kilau semasa penjajahan British.

Terbaru, carian video mengenai Mat Kilau yang menjadi trending antaranya adalah Forum Melayu Islam Beraja (M.I.B) Siri 1 bertajuk, Mat Kilau: Antara Realiti Dan Fantasi.

Lebih istimewa ia disampaikan oleh cucu kepada Mat Kilau, Hj. Mohd Al-Hamadi bin Haji Abu Bakar yang juga merupakan Guru Besar SK Padang Garuda, Kuantan yang juga merupakan Yang Dipertua Seni Silat Tapak Setia Suci Warisan Mat Kilau.

Panel lain turut hadir adalah Dato’ Haji Badli Shah bin Haji Alaudin, Imam Besar Masjid Negeri Sultan Ahmad 1.

Hj. Mohd Al-Hamadi bin Haji Abu Bakar yang merupakan antara cucu Mat Kilau turut berkongsi beberapa gambar arwah semasa forum melayu berkenaan.

“Ini keris Mat Kilau. Arwah Aki Kilau pesan, “Tak ada kuasa pada sebatang besi buruk. Keris ini adalah lambang perjuangan.”- Cikgu Hj. Mohd Al-Hamadi

ANTARA PESANAN MAT KILAU

“Tsunami filem Malaysia!”

Itu kata pengarah Syamsul Yusof apabila kutipan filem Mat Kilau sudah mencecah RM30 juta setakat malam ini iaitu memasuki hari kesembilan ditayangkan.

Malah, filem itu juga meraih kutipan RM3.5 juta untuk tempoh sehari iaitu semalam, selain menjadi filem nombor satu di Brunei.

Syamsul berkata, dia menjangkakan filem terbitan Studio Kembara itu boleh mencecah atau lebih RM40 juta pada hujung minggu ini.

“Insya-Allah, hujung minggu ini mungkin cecah atau lebih RM40 juta. Sebab sambutan sekarang memang ‘gila’. Ada peminat hantar rakaman video keadaan di panggung wayang di Kuantan, Pahang, Johor Bahru, Johor, Melaka, macam bercuti. Penuh dan orang beratur panjang.

“Alhamdulillah, ini rezeki Allah SWT. Saya ada perancangan besar untuk filem akan datang. Tapi, masih terlalu awal untuk saya cakap. Nantilah,” katanya kepada Harian Metro.

Filem Mat Kilau yang mula ditayangkan sejak 23 Jun lalu menjadi filem epik Melayu yang berjaya pecah panggung selain dilihat mampu mengatasi filem kutipan tertinggi di Malaysia iaitu Munafik 2 juga arahan Syamsul.

Mat Kilau menampilkan barisan pelakon hebat seperti Datuk Adi Putra, Beto Kusyairy, Fattah Amin, Johan As’ari, Yayan Ruhan dan ramai lagi.

Sumber: Hmetro Dan Keluarga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!