Laluan Tikvs Ikut Ladang S4wit S3sak, Ketva P0l1s Tampil Beri Penjelasan Kemana Mereka Mahu Pergi Seb3narnya

GUA MUSANG- Persiapan penduduk di sekitar bandar ini untuk keluar membeli barangan bagi menyambut Aidilfitri esok, terjejas selepas sebuah lori kontena yang membawa muatan sarung tangan getah terbalik dan melintang di laluan di Kilometer Tiga Jalan Gua Musang-Kuala Krai, pagi Rabu.

Ketua Pol1s Daerah Gua Musang, Superintendan Sik Choon Foo berkata, kejadian berlaku apabila lori kontena dipandu Mohd Nor Mizan Md Ghani, 32, dalam perjalanan dari Kuala Krai ke Gua Musang terb4bas sebelum terbalik dan melintang di tengah jalan dalam kejadian 7.15 pagi itu.

“Berikutan kejadian berkenaan, jalan itu terpaksa ditutup untuk memudahkan kerja mengangkat lori terbabit menggunakan kren dan penutupan jalan telah menyebabkan berlaku kesesakan sejauh tiga kilometer.

“Sebagai alternatif, pengguna jalan raya terpaksa menggunakan jalan di dalam kawasan ladang sawit buat sementara waktu,” katanya ketika dihubungi di sini pada Rabu.

Choon Foo berkata, s1asatan awal mendapati pemandu lori kontena terbabit yang berasal dari Segamat, Johor, mengantuk dan terlelap ketika memandu menyebabkan lori yang dipandunya hilang kawalan lalu terbalik namun dia tidak mengalami sebarang keced3raan.

“Anggota pol1s sedang mengawal lokasi kejadian bagi mengelakkan keses4kan yang lebih tervk kerana orang ramai dalam perjalanan untuk membuat persiapan menyambut 1 Syawal esok,” katanya sambil menambah kerja mengalihkan lori kontena itu dijangka selesai petang ini.

Pol1s gali lubang tutup laluan tikvs elak kenderaan luar rent4s sempadan

GUA MUSANG: Pol1s Gua Musang bertindak menggali lubang di lima lorong tikus dikenal pasti di sekitar Kampung Tanah Puteh, Gua Musang, Kelantan bagi menghalang kenderaan dari luar mer3ntas masuk sempadan negeri ini.

Langkah itu dilakukan selepas kon dan penghadang simen yang diletak bagi menutup laluan sebelum ini telah dibuang dan dimusn4hkan pihak yang cuba masuk ke Kelantan melalui Jalan Gua Musang-Kuala Lipis.

Ketua Polis Daerah Gua Musang, Superintendan Sik Choon Foo berkata, pihaknya terpaksa berbuat demikian kerana lorong tikus itu sering dijadikan laluan orang ramai yang mengelak diper1ksa dalam sek4tan jalan raya (SJR).

SIK Choon Foo (kanan) memant4u lorong tikus yang ditutup di Kampung Tanah Putih, Gua Musang, Kelantan hari ini. – FOTO/AIMUNI TUAN LAH

“Kita juga akan melakukan pemantauan dan rondaan secara kerap di kawasan itu.

“Kita bertindak tegas untuk mengekang penul4ran w4bak C0v1d-l9 dan menyekat pihak yang cuba melepasi daerah atau memasuki Kelantan melalui Gua Musang,” katanya kepada pemberita selepas meninjau lorong tikus terbabit, di sini hari ini.

Hadir sama, Timbalan Ketua Pol1s Gua Musang, Deputi Superintendan Azmi Mokhtar.

Dalam perkembangan berkaitan, aliran trafik memasuki Kelantan di sek4tan jalan raya (SJR) Kilometer 7 Jalan Gua Musang-Kuala Lipis di Kampung Tanah Putih lengang kerana tiada lagi kenderaan dari luar cuba memasuki negeri ini.

Kata Choon Foo, ini berikutan pengguna jalan raya mula akur dan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan esok di seluruh negara.

“Kita juga turut meningkatkan pemeriksaan kenderaan di sekat4n itu dan di SJR Kilometer 3, Jalan Gua Musang-Cameron Highlands bagi memastikan tiada kenderaan luar mer3ntas negeri untuk pulang beraya,” katanya. – UTUSAN

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment

error: Content is protected !!