Kucing Kerinting Ini Asalnya Daripada Seekor Yang Busuk Sesat

Minggu ini, gambar kucing oren ganjil menjadi viral, terima kasih kepada rambut anak kucing itu yang menggulung yang menakjubkan.

Kucing wujud dalam pelbagai bentuk dan saiz, dan kebanyakan peminat haiwan biasa dengan bulu sutera, bulu berbulu, malah tiada bulu, tetapi kucing dengan cincin gebu adalah unik. Foto anak kucing berambut kerinting, yang disertakan dengan kenyataan “Saya tidak pernah melihat kucing dengan keriting sehingga sekarang,” telah menjadi viral, membuatkan ramai orang terpegun (dengan banyak “OMG” dan “Saya mahukannya” dilambung untuk ukuran yang baik).

Minggu ini, gambar anak kucing oren unik menjadi viral kerana rambutnya yang sangat kerinting.

Kucing wujud dalam pelbagai bentuk dan saiz, dan kebanyakan peminat haiwan sudah biasa dengan rambut sutera, bulu berbulu, malah tiada bulu, tetapi cincin gebu jarang berlaku. Foto anak kucing berambut kerinting itu, diikuti dengan kenyataan “Saya tidak pernah melihat kucing dengan keriting sehingga sekarang,” telah menjadi tular, menyebabkan ramai orang terdiam (dengan banyak “OMG” dan “Saya mahukannya” dilemparkan ke dalam untuk ukuran yang baik).

Pada tahun 1987, Miss DePesto dilahirkan di tempat perlindungan Montana. Dia dilahirkan dengan rambut keriting yang keriting dan liar seperti kot biri-biri, walaupun empat adik-beradiknya berkot lurus. Jeri Newman dari Livingston, Montana, penternak Parsi tempatan, mengiktirafnya sebagai unik dan tidak lama kemudian menerima anak kucing kecil yang luar biasa itu.

Sifatnya yang menawan dan penampilannya yang ganjil mendorong Newman untuk membiak “Perosak” dengan seorang Parsi hitam bernama Photo Finish of Deekay, dinamakan sempena watak dari program TV 1980-an “Moonlighting” serta kecenderungannya untuk mengganggu Newman untuk mendapatkan perhatian. Dia mempunyai enam anak kucing, tiga daripadanya mempunyai kot kerinting, yang mengejutkan.

Keriting perosak, tidak seperti baka kucing bersalut kerinting lain seperti Cornish rex dan Devon rex, ditemui mewakili ciri genetik yang dominan, menurut Newman. Menurut Mother Nature Network, perlembagaan unik Pest membolehkan pembiakan silang tanpa bimbang kehilangan keriting, dan kepelbagaian genetik ini penting untuk kucing yang sihat.

Selkirk rex diiktiraf kerana rambut ikalnya yang gebu dan sikap santai, menjadikannya sebagai “kucing poodle.” Ia telah dibandingkan dengan “beruang teddy hidup” atau “kucing dalam pakaian biri-biri.” Anak kucing dengan bulu yang luar biasa mungkin dikenali oleh misai kerinting mereka (ya, malah misainya bergulung) sejurus selepas lahir.
Mutasi rex – varian genetik yang menghasilkan bulu kerinting atau berombak lembut – memberikan nama baka itu, begitu juga dengan tanah tinggi Selkirk yang berdekatan. Selkirk rex telah disahkan baka kucing baharu oleh saintis di Universiti Perubatan Veterinar di Vienna pada tahun 2012, dan walaupun ia tidak lama wujud, kucing rumah yang melantun ini memberi kesan yang besar.

Baka Selkirk rex, ironinya, menekankan keperluan untuk mengambil dari tempat perlindungan. Orang ramai mungkin percaya bahawa haiwan perlindungan sakit atau tidak diingini, walaupun mereka selalunya lebih sihat daripada haiwan peliharaan yang dibeli di kedai, serta lebih mudah bergaul, penyayang dan menyesuaikan diri dengan baik. Anak-anak kucing yang ganjil dan cantik ini tidak akan wujud jika bukan kerana kucing perlindungan kecil bernama Pest dan kotnya yang bengkak secara tidak sengaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!