Kej4dian PeIik Burung Asyik Kervmun Pvsara Bapa Apa Amalannya Semasa Hidup? Ini Sebabnya

Kej4dian PeIik Burung Asyik Kervmun Pvsara Bapa Apa Amalannya Semasa Hidup? Ini Sebabnya

Siapa sangka semasa h4yat, 4rwah bapanya sering memberi makanan kepada burung-burung setiap kali menjejakkan kaki ke tanah perkvburan.

Seorang anak digemp4rkan dengan sekumpulan burung merpati yang berada di sekitar kvbur bapanya setiap hari.

Gadis berusia 22 tahun itu memberitahu, bapanya dulu sering ke Tanah Perkvburan Islam Semariang di Kuching, Sarawak untuk melawat pvsara d4tuknya (bapa 4rwah).

Siti Farzana Syaiffulhisham berkata, bapanya Syaiffulhisham Abdillah yang menghid4p k4nser vsus besar (k0lon) meningg4l duni4 pada usia 54 tahun, 2 Syawal lalu.

“Setiap kali datang ke kvbur juga, ayah akan bawa ambuk ayam iaitu sejenis makanan untuk diberikan kepada bvrung-bvrung di sekitar kvbur,” , sambil menambah datuknya meningg4l dunia pada usia 78 tahun kerana peny4kit paru-p4ru berlvbang.

“Ayah cukup rapat dengan 4tuk. Hampir setiap Jumaat, ayah tak pernah miss ziarah kvbur atuk. Biasanya kami akan temankan ayah.

“Saya hairan kenapa semakin banyak burung selepas ayah meningg4l dvnia, dan kebanyakannya berada di sekitar kubvr ayah.

Lebih mesra disapa Zanna, katanya, banyak burung merpati berterb4ngan di kawasan sekitar, namun jumlahnya bertambah selepas bapanya meningg4l dvnia.

Zana menyambung rutin 4rwah bapanya memberi makanan kepada burung-burung, gambar sebelah kanan Sekumpulan burung di sekitar kvbur bapa Zanna.

“Bila tengok keadaan tu, tak tahu nak kata apa. Saya terharu dan rasa nak men4ngis. Teringat bila ayah nak bagi makanan kat burung, rasa s3dih,” ujarnya yang berasal dari Kuching.

“Penjaga kvbur kata ayah hari-hari ziarah kvbur atuk bersendirian selepas habis kerja. Ayah tak lupa bagi makanan kat burung-burung.

Menurut anak sulung daripada lima beradik itu, mereka sekeluarga dikejvtkan dengan satu berita yang diketahui hanya selepas bapanya meninggal dunia.

Zanna berkata, dia dan keluarganya kini menyambung rvtin bapanya dengan memberikan makanan kepada burung-burung di kvbur.

“Kami terkejut… ingatkan ayah datang setiap Jumaat je, rupa-rupanya ayah datang dan ziarah kubur hampir setiap hari,” katanya sambil menambah bapanya merupakan pekerja kuari.

“Kami menyambung apa yang pernah dilakukan ayah semasa h4yatnya. Pada masa sama, kami juga ziarah kvbur ayah dan kvbur 4tuk,” tambahnya.

Kenangan… Zanna (belakang, kanan) bersama keluarga.

“Ayah pernah berpesan supaya sentiasa berbuat baik dengan orang, memaafkan orang walaupun orang tu buat j4hat kat kita,” kata Zanna.

Pelajar Ijazah Sarjana Muda Seni Halus di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam, Selangor itu turut menyifatkan bapanya sebagai peramah, baik hati, penyayang dan pembersih serta rajin mengemas rumah.

Sedekah Ub4t Kepada Peny4kit

Sedekah ini juga merupakan ubat kepada peny4kit (asbab);

Sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, “Ubatilah orang yang s4kit di antara kalian dengan sedekah”. (HR. Abu Dawud, dihasankan oleh al-Albani dalam Shahihul Jami’).

Yang seelok-eloknya, kita amalkan amalan bersedekah SEBELUM kita s4kit dan janganlah HANYA bersedekah setelah jatuh s4kit sahaja.

Mudah-mudahan juga burung-burung ini sentiasa mendoakan kesejahteraan beliau dan semoga beliau juga terus dimurahkan rezeki.

Takut-takut kita bersedekah dengan TIDAK IKHLAS, dengan niat hanya kerana ingin sembuh dari peny4kit sahaja. Lepas sembuh, dah tak bersedekah =)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Tidak akan berkurang h4rta orang bersedekah” ~ wallahu a`lam

Sumber: info.imuslimnetwork

Leave a Comment

error: Content is protected !!