Berkat Menolong Seekor Kucing di Makkah, Terkejut Apa Yang Berlaku Kepada Jemaah Wanita Uzvr Ini.

Berkat Menolong Seekor Kucing di Makkah, Terkejut Apa Yang Berlaku Kepada Jemaah Wanita Uzvr Ini.

Wanita ini, kerana sudah tųa dan uzvr, lutut pun lemah dan sentiasa s4kit, menggunakan kerusi roda semasa Tawaf dan Saie. Dia mengupah petugas Arab menolaknya, tujuh kali pusingan Tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah.

Kisah ini mengenai seorang wanita tua berasal dari Perak yang menunaikan haji.

Namun, ada satu amalan mulia dimiliki Muslimah ini. Yakni mencontohi sunnah Nabi SAW, mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.

Beliau menunaikan Tawaf rukun dan Saie saja. Yang sunat tak mampu kerana uzvr. Lagi pun wangnya hanya cukup-cukup untuk berada di sana sahaja.

Walaupun banyak kucing jalanan itu lem4h, sak1t, kurus ker1ng atau lųmpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkųdis dan s4kit serius. Boleh dikatakan rumahnya menjadi pusat kucing kųrap.

Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya banyak kucing. Dia melayan makan dan minum kucing. Dia pungut kucing yang dibuang orang, diberikan makan dan minum, dirawat dan dimandikan dengan sabun wangi.

Justeru, ada kucing-kucing peliharaannya manja, gemuk dan sihat, serta cantik-cantik belaka, berkat khidmatnya, yang ikhlas.

Maka terkenal lah rumahnya jadi pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikųburkan di kebunnya. Demikian begitu kasih Muslimah ini kepada makhluk Allah SWT yang lemah lembut itu.

Ingin di hatinya untuk Tawaf banyak-banyak seperti orang muda dan sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sak1t manakala badan uzųr. Setelah solat fardu sentiasalah beliau memanjatkan doa dan pertolongan Allah SWT, agar hajatnya dimakbulkan.

Tahun itu beliau berangkat, menunaikan Haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu nian kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, solat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul sudah.

Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, ia jatuh berkali-kali. Kerana kesian wanita tua itu melihat makhluk Allah SWT itu mendɛrita dan sɛngsara di kota suci Makkah.

Pada suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dengan keadaan bertongkat, beliau terjumpa seekor kucing yang kųrus, comot, lemah dan lapar.

Lantas diambilnya kucing itu, diurutnya tubuhnya yang lemah itu. Dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.

Muslimah tua tadi dapat Tawaf sebanyak-banyaknya, ikut suka hatinya. Tertunailah hajat yang terbuku di hatinya selama ini, berkat menolong seekor kucing di Makkah yang mulia itu.

Dengan takdir Allah SWT, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. Ajaib sungguh, kaki dan lututnya yang sakit tadi, tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.

Sewaktu hendak menaiki tangga pesawat di Jeddah, Muslimah tua tadi terkɛjut melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah dulu.

Setelah tawaf Wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solehah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.

Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing, seperti Nabi kita SAW. mengasihinya di dunia ini, lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akh1rat nanti.

Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat itu sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaib daripada pandangannya.

Sumber: imuslimnetwork

Leave a Comment

error: Content is protected !!