Kanak-kanak Umur 3 tahun m4ut selepas ditingg4lkan dalam k3nderaan

 

JOHOR BAHRU – Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun ditemukan m3ninggal duni4 setelah ditinggalkan beberapa jam di dalam kereta oleh neneknya di Sungai Tiram, Ulu Tiram, di sini, Ahad lalu.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Mohd Sohaimi Ishak berkata, pihaknya menerima satu laporan daripada pihak H0spital Sultan Ismail (HSI) mengenai k3s ‘Br0ught In D3ath’ memb4bitkan k3matian seorang kanak-kanak berumur 3 tahun pada 6.41 petang.

Beliau berkata, hasil siasat4n mendapati pada hari sama, nenek mangsa b3rusia 59 tahun membawa mangsa bersama kakaknya ke sekolah di sekitar Sungai Tiram lebih kurang 1 tengah hari dengan menaiki kenderaan Perodua Alza.

Menurutnya, mangsa kemudian ditinggalkan di dalam kereta di rumahnya di Kampung Sungai Tiram, Ulu Tiram tanpa disedari nenek m4ngsa dan enjin kereta turut dim4tikan.

“Pada 6 petang, ibu m4ngsa menyedari m4ngsa tiada di dalam rumah dan telah mencari di sekitar kawasan rumah namun tidak menjumpai.

“Nenek mangsa kemudiannya mula menyedari mangsa berada di dalam kereta dan mendapati mangsa tidak sedarkan diri di lantai bawah tempat duduk b3lakang.

“Hasil bedah siasat d0ktor di HSI pada Isnin mendapati keadaan tubuh badan mangsa adalah sihat dan tiada sebarang kesan lebam atau luka akibat did3ra,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

Beliau berkata, d0ktor mengesahkan pvnca k3matian m4ngsa adalah disebabkan ‘H3at Str0ke Dve To V3hicular Entr4pment’ iaitu str0k h4ba 4kibat t3rperangkap di dalam k3nderaan.

Menurutnya, k3s disias4t m3nurut S3ksyen 31 (1) (a) 4kta Kanak-Kanak 2001 yang jika s4bit k3salahan boleh dihukum p3njara selama tempoh tidak melebihi 20 tahun atau dengan d3nda tidak melebihi RM50,000 atau kedua-duanya.

Sumber : wowberita.my

Leave a Comment

error: Content is protected !!