Kali Ini B4unya Cukup Kuat. Wanita Dilap0r Ditemui telah M4ti, M4yatnya Dimakan Kucing

Seorang wanita w4rga em4s di Sepanyol ditemui m4ti dengan sebahagian badan telah dimakan oleh kucing-kucing peliharaannya, lapor Newsweek.com.

Menurut portal itu, wanita berusia 79 tahun berkenaan dikatakan tinggal bersendirian sebelum ditemui dalam keadaan j4sad terpisah di dalam apartmentnya pada Isnin.

Jasad wanita itu dikelilingi lima kucingnya yang turut m3ninggal dunia manakala dua lagi kucing dalam keadaan k3kurangan nvtrisi yang t3ruk, tambah p0rtal berkenaan.

Wanita itu dipercayai tinggal berjauhan dengan keluarganya yang berada di C0lombia.

Kongsi jiran t3tangga, m3ndiang sudah lama tidak kelihatan sejak beberapa minggu lalu manakala peti suratnya m3limpah. Malah, beberapa jiran yang cuba menghubunginya melalui telefon dan membunyikan l0ceng di rumahnya juga tidak mendapat respon daripada m4ngsa.

“Kekadang b4u bvsuk sebab kucing dan b4u makanan, tetapi kali ini b4unya cukup kuat,” kata salah seorang jiran.

Susul4n b4u bvsuk itu, penduduk tempatan telah membuat l4poran p0lis sebelum terb0ngkarnya p3nemuan j4sad wanita itu yang telah r3put t3ruk.

Tambah Newsweek.com, hasil b3dah sias4t mendapati wanita itu m3ninggal dunia kerana sebab s3mulajadi dip3rcayai antara satu hingga tiga bulan lalu.

Autopsi ke atas j4sad kucing-kucingnya yang telah m4ti 4kibat k3buluran juga m3ngesahkan terdapat bahagian badan m4ngsa di dalamnya.

Gambar hiasan. (Gambar: NewsWeek)

Berdasarkan l4poran, wanita yang m3ngalami sindr0m Di0genes itu dikatakan tidak dapat dilihat di k3jiranan b3rkenaan sejak tahun lalu selepas dia dipercayai j4tuh s4kit. Sebahagian jiran percaya wanita itu telah dij4ngkiti C0VID-19.

Dua kucing yang masih hidup telah dibawa ke pusat perlindungan haiwan tempatan.

“Seorang p0lis beritahu kami, ini adalah perkara paling t3ruk pernah dia lihat sejak mula bekerja,” kata salah seorang jiran seperti dil4por Newsweek.

K3cenderungan kucing makan j4sad manusia

Memetik Daily Mail, kajian oleh Colorado Mesa University’s Forensic Investigation mendapati kucing mempunyai k3cenderungan untuk memakan m4yat m4nusia yang m3reput.

Dalam kajian m3ngenai pros3s p3reputan m4yat, para penyelidik mendapati terdapat dua ekor kucing li4r mengambil k3sempatan memakan daging j4sad yang dil3takkan di luar stesen k4jian mereka selama 35 hari berturut-turut.

Biarpun kedua-dua kucing itu mempunyai ‘pilihan’ 40 j4sad berbeza, haiwan itu dikatakan sering kembali memakan dua jasad pada setiap malam yang merupakan j4sad seorang lelaki dan perempuan w4rga em4s yang masing-masing berusia 70 dan 79 tahun.

Malah, p3nyelidik turut mendapati haiwan itu lebih memilih t1su yang l3mbut seperti pada b4hu dan l3ngan.

Walau bagaimanapun, pasukan menyatakan bahawa cor4k ini lebih m1rip kepada kucing sp3sies b0bcat yang mencari makanan berbanding kucing d0mestik.

Sumber: Newsweek.com, Daily Mail

Leave a Comment

error: Content is protected !!