Ini Hvkum Pergi Apa Sahaja Kenduri Tanpa Jemputan Rasmi Oleh Tuan Rumah Menurut Islam

Ini Hvkum Pergi Apa Sahaja Kenduri Tanpa Jemputan Rasmi Oleh Tuan Rumah Menurut Islam

“JOM kita pergi kenduri kahwin Humairah. Aku tak ada kawanlah nak datang. Kau temankan aku ye.”

Demikian kata Faizah Halim (bukan nama sebenar) kepada rakannya, Mariam Arif (bukan nama sebenar).

Pun demikian, Mariam sebenarnya rasa serba salah untuk mengikuti Faizah kerana dia tidak dijemput menghadiri walimah tersebut.

Humairah hanya menjemput Faizah untuk memeriahkan majlis perkahwinannya dengan jejaka pilihannya.

“Takkan aku nak pergi juga walimah tu dan makan. Malulah, sudahlah tuan rumah tak jemput, aku pula datang makan,” Mariam bermonolg dalam hati, pada masa sama menyusun ayat terbaik untuk menolak ajakan Faizah tadi.

Barangkali anda pernah menghadapi situasi itu, bukan? Apakah tind4kan yang patut dilakukan jika kita berdepan dengan situasi berkenaan?

Apakah hukvmnya apabila kita tetap hadiri majlis kenduri kahwin berkenaan dan makan jamuan disediakan walaupun tidak dijemput?

Sebelum menjawab persoalan itu, perlu difahami bahawa hvkum asal menghadiri majlis perkahwinan jika dijemput secara khusus adalah wajib.

KEPADA mereka yang dijemput menghadiri walimah, wajib untuk memenuhi undangan berkenaan.

Ia berdasarkan pandangan majoriti ulama dalam Mazhab Maliki, Syafie dan Hambali berdalilkan sebuah hadis daripada Ibn Umar RA.

Rasulullah SAW bersabda: “Apabila salah seorang kamu dijemput ke majlis perkahwinan (walimah), maka hadirlah ia.” (Sahih Muslim)

Bagaimanapun, jika kita tidak dijemput tuan rumah atau wakilnya, para ulama daripada empat mazhab iaitu Maliki, Hanafi, Syafie dan Hanbali sepakat menyatakan haram untuk menghadirinya.

Ia termasuklah jika kita hadir tanpa diketahui sama ada tuan rumah reda ataupun tidak.

Individu berkenaan juga boleh dihukumkan sebagai fasik dari sudut penyaksian dan menjatuhkan maruah jika terus-menerus melakukan perbuatan tersebut.

Ini kerana ia sebenarnya termasuk kategori perbuatan memakan makanan yang haram berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar RA:“Sesiapa yang dijemput tapi tidak memenuhi jemputannya, dia telah 1ngkar kepada ALLAH dan Rasul-NYA; dan siapa yang pergi ke suatu majlis tanpa jemputan, dia hadir sebagai seorang pencvri.” (Sunan Abi Dawud)

Namun demikian, seandainya tuan rumah memberi keizinan walaupun pada awalnya dia tidak dijemput, maka hukvmnya adalah harus.

Apa pun, ingatlah bahawa para ulama mengh4ramkan seseorang hadir ke kenduri tanpa dijemput jika diyakini tuan rumah tidak reda.

Adapun, jika kita yakin tuan rumah reda dengan kehadiran kita, contohnya kita merupakan rakan atau saudara dan tiada permvsuhan, namun mereka terlupa untuk menjemput kita, maka dalam keadaan tersebut, ia tidak dih4ramkan.

(Sumber: Al-Kafi #1571: Hukum Hadir Walimah Tanpa Dijemput, Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan)

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya.Terima kasih.

Leave a Comment

error: Content is protected !!