‘Imaginasi masa depan’ Hasil lukisan generasi zaman dahulu kelihatan agak menyimpang daripada realiti, namun ada yang sangat tepat tanpa dijangka

Imaginasi masa depan hasil lukisan generasi zaman dahulu kelihatan agak menyimpang daripada realiti, namun ada yang sangat tepat tanpa dijangka

Tidak dinafikan kebanyakan orang di setiap zaman pasti tergerak di dalam hati dan fikiran untuk membayangkan bagaimana rupa dunia pada masa hadapan. Ciptaan ‘Masa Depan’ kadangkala seperti cerita sains fiksyen, di mana segala keperluan dan keadaan semasa akan menjadi kenyataan, pencetus pertama yang mengubah cara hidup masyarakat zaman itu dan masa depan buat selama-lamanya. Seperti penemuan telefon dan telefon pintar tidak lama dahulu, tetapi hari ini, ia telah menjadi rutin dan keperluan harian yang sangat diperlukan.

Dan bagaimana orang di masa lalu melihat ‘masa kita’ pada hari ini? Mari kita lihat ‘khayalan masa depan’ pada zaman dahulu. Sebahagiannya benar-benar menyimpang daripada kenyataan, namun tanpa disedari ada yang benar-benar tepat. Terdapat banyak penemuan di sini. Sudah tentu nampaknya kita rasa tidak masuk akal sekarang, tetapi khayalan ini didasarkan oleh penyatuan teknologi paling maju pada masa itu, jadi jangan berfikir bahawa orang zaman itu agak naif dan bodoh, kerana perbezaan itu adalah hanya pada zaman. Namun konsepnya sama.

1. ‘Penghantaran makanan’ yang dibayangkan pada tahun 1940-an

Melihat gambar ini sekarang akan terasa sedikit lucu, tetapi fikirkan dengan teliti, perkhidmatan penghantaran seperti ini lebih maju daripada gambaran semasa kita. Semasa memesan makanan secara dalam talian, trak makanan akan terus menuju ke pintu rumah anda. Cef memasak makanan itu dan memasukkannya ke dalam kotak makanan yang cantik dan menghantarnya ke pintu rumah anda. Apabila anda menerimanya, makanan itu masih panas!

Walaupun pendekatan ini nampaknya sangat tidak cekap, ada perasaan memberontak dan tidak puas hati di kalangan masyarakat kapitalis pada zaman itu, namun konsepnya adalah perkara biasa pada zaman ini.

2. Masyarakat tahun 1900-an membayangkan kehidupan generasi tahun 2000-an. Belon yang membantu orang berjalan di atas air

Sama ada lelaki atau wanita, kereta kuda atau kuda, asalkan anda mengikat belon yang besar ini, anda boleh berjalan bebas di atas air. Peranti yang kelihatan sangat baru pada pandangan pertama dan sangat mengarut pada zaman itu dan juga zaman ini.

Jika rekaan ini benar-benar wujud, semua orang pasti ingin mencubanya. Cuma permukaan tanah itu bukankah begitu luas, mengapa anda perlu mengapungkan diri di atas air?

3. Baca tajuk utama akhbar di kaca televisyen

Dari perspektif generasi moden terkini, rekaan ini sudah tentu sangat lucu, tetapi dari perspektif ‘menerima pengetahuan dan informasi berita dari skrin televisyen’, gambar ini sebenarnya sangat mirip dengan konsep menonton berita di telefon bimbit anda sekarang.

Generasi masa lalu sudah membayangkan tetapi tidak pula menyangka dengan kejutan bahawa pada masa kini, anda bukan sahaja dapat membaca tajuk utama surat khabar pagi di skrin kecil, tetapi anda juga dengan pantas menerima pelbagai maklumat dalam masa beberapa saat. Konsep dari masa lalu dan masa kini yang sama, bukan?

4. Pengangkutan pada tahun 2022: Kabin Kaca Peribadi

Gambar ini adalah imaginasi Walter Molino pada tahun 1962. Gambar ini secara khayalannya digambarkan berlaku pada tahun 2022. Pakaian orang-orang dalam gambar yang popular pada zaman itu, tetapi alat pengangkutannya sangat baru, pelik dan agak mewah. Sekiranya pandemik COVID-19 terus merebak tidak kebah, adakah senario ini mungkin akan berlaku?

5. Pesawat masa depan yang dibayangkan pada tahun 1970-an


Ramai orang tidak suka menaiki pesawat kerana ia sempit dan tidak selesa, tetapi bagaimana jika pesawat itu sendiri adalah kelab udara? Anda tidak perlu bersesak-sesak selama berjam-jam di tempat duduk kecil, tetapi anda boleh berehat di kolam renang dan bebas bergerak. Mungkin pusat membeli-belah pun ada di dalam pesawat, yang akan membuat semua orang gembira pergi membeli-belah di udara. Percutian telah pun bermula sebaik sahaja anda menaiki pesawat!

Tetapi jika pesawat jenis ini bergelut dengan ribut udara dan masalah enjin, apa pula yang akan berlaku? Tidak takutkah?

6. Orang Amerika pada tahun 1914, membayangkan fesyen tahun 1950-an


Bolehkah anda bayangkan bagaimana fesyen itu akan kelihatan dalam masa 50 tahun? Gambar ini diterbitkan dalam majalah Life pada tahun 1914. Dibayangkan orang-orang pada masa hadapan di tahun 1950-an telah melihat fesyen tahun 1914 yang begini dan berkata, “Bukankah mereka sangat lucu?”

Sudah tentu, fesyen pada tahun 1950-an sama sekali masih konservatif dan tidak terdedah serta tidak masuk akal seperti pakaian orang Rom kuno dalam gambar seperti itu, tetapi sangat sukar untuk memahami trend fesyen dan ramalan trend fesyen antarabangsa pada masa hadapan. Kerana dengan peredaran zaman kini, ramai orang sudah terdedah seperti itu. Kita hari ini boleh katakan mereka ini tidaklah begitu mengarut dan lucu.

7. Masyarakat tahun 1908 membayangkan bandar masa depan


Bayangan bandar-bandar masa depan, dengan penduduk yang padat dan tanah yang tidak mencukupi, dapatkah mereka turun naik dengan pantas?

Gambar ini adalah gambaran bandar masa depan yang dibayangkan oleh orang yang hidup pada tahun 1908. Ia seperti bayangan imaginasi pereka bangunan dan bandar yang tidak masuk akal. Adakah boleh manusia benar-benar boleh tinggal di bandar seperti itu pada suatu hari nanti?

8. Imaginasi konsep ‘membeli-belah dari rumah’ pada tahun 1940-an


Gambar ini membayangkan konsep ‘membeli-belah dari rumah’ pada tahun 1940-an, dan sejujurnya, ia hampir sama dengan keadaan kita sekarang. Walaupun cara membeli-belah dalam talian sekarang amat mudah, dan terdapat banyak perkhidmatan mewah seperti penghantaran dalam masa setengah hari, saluran membeli-belah menerusi televisyen masih memenuhi sudut budaya pengguna.

9. Sukan Olimpik 2020


Hari ini pada tahun 2021, Sukan Olimpik terkesan dengan pandemik COVlD-19. Tidak diketahui sama ada Sukan Olimpik kali dapat diadakan dengan kejayaan atau tidak, tetapi orang zaman dahulu nampaknya menaruh kepercayaan bahawa Sukan Olimpik moden kita amat berjaya menerusi imaginasi mereka.

Gambar ini menunjukkan bahawa perjalanan luar biasa ke angkasa seperti sudah biasa dilakukan. Para atlet dihantar ke bulan dengan roket untuk menyertai Sukan Olimpik dan memenangi pingat meraih kejayaan untuk negaranya dengan bangga.

10. Generasi muda tahun 1930-an membayangkan komunikasi masa depan

Lukisan ini digambarkan oleh seorang pengarang yang hidup pada tahun 1930-an, yang membayangkan cara komunikasi masa depan. Orang memakai fon kepala dan memegang skrin berbentuk cermin bujur untuk bercakap dengan orang lain yang berada jauh di tempat lain.

Berbanding zaman moden terkini, imaginasi ini secara tiba-tiba menjadi sangat tepat. Walaupun rekaan dan peranti yang digambarkan oleh orang dalam lukisan berkenaan tidak sama dengan telefon pintar kita sekarang, tetapi konsep keseluruhannya adalah sangat serupa secara ajaibnya.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Berani Bangkit

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: EB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!