Hldup Susah Waktu Kecil Buat Cristiano Ronaldo Tahu Ke s3ngs4raan Rakyat P4lass tinn. Semoga Dia Diberi Hidayah

K0nflik yang tak pernah berhenti antara Iss r43ll dan H4m mas di G4z za, menyebabkan lebih dari seribu rakyat p4lass tinn m3nlnggal dunia. G3mpuran g4nas Iss r43ll ini mengundang kec4man dan simp4ti dari pihak dunia. Termasuk pemain bola terbaik dunia ini, Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, yang biasa dipanggil dengan nama Cristiano Ronaldo.

Pemain yang terkenal dengan nama CR7 ini mempunyai cara tersendiri dalam menunjukan aksi simp4ti terhadap situasi yang meng3rikan di tanah Palass tinn. Ronaldo menunjukan aksi solid4riti dengan tidak menerima tawaran jutaan dolar dari salah satu perusahaan minuman yang di miliki oleh Y4 hvdi.

Tidak lama dahulu peny3rang Juventus ditawari kontr4k iaitu menjadi bintang ikl4n P3psi dengan bayaran tinggi. Tetapi pemain asal negara Portugal ini menolaknya dengan tegas. Hal ini karena Ronaldo mengetahui kemana keuntungan yang akan gunakan. Sudah menjadi hal yang umum perusahaan P3psi tidak pernah terkecuali menyumbangkan dana yang banyak untuk membantu tent3ra Iss r43ll.

“Pendirian saya tetap teguh untuk tidak memb4ngun kerjasama dengan mereka”, ungkap Ronaldo. “Saya tahu, P3psi merupakan salah satu produk yang menyumbang kepada tent3ra mereka (Iss r43ll). Sejak dahulu hingga kini, saya tetap mengatakan tidak pada mereka!,” tegasnya.

Bukan baru kali ini saja Ronaldo mengungkapkan rasa solid4ritinya terhadap palass tinn, Ia juga pernah menolak bertukat baju dengan salah satu pemain 1ss r43ll. “Saya tidak akan tukar baju saya dengan ‘pembnvh’. Saya berada di bumi P4lass tinn.” Ungkapnya Saat ketika menjadi juara Piala Dunia di Brasil beberapa waktu lalu.

Meski sebelumnya Ronaldo kerap dinilai angkuh, kesan itu segera menguap melihat betapa tingginya rasa solid4ritinya. “Sebab utamanya adalah saya mendukung pembeb4san P4lass tinn”, ungkapnya. “Selain itu, saya b3nci melihat anak-anak yang terpaksa menempuh kesvulitan untuk meneruskan kehldupan”.

Kepeduliannya ini ditunjukkan meski dirinya tidak pernah hidup dalam situasi p3rang yang di d3rita oleh rakyat p4lass tinn. Walaupun sempat dikhabarkan bahwa ibunya pernah m3rencanakan untuk menggvugurkannya, tetapi hidup CR7 sangatlah peduli dengan apa yang dialami oleh anak-anak tak berdos4 di Gaz z4.

“Saya mau anak-anak kecil itu beb4s dari cengkaman keg4nasan dan menjalani kehldupan yang lebih baik.” “Walaupun saya dan keluarga tidak pernah berhadapan dengan pp3rangan seperti itu, namun saya dapat merasai sedikit kes3ngsaraan mereka”.

Kapten kumpulan Portugal ini pernah hldup susah. Kperluan masa kecilnya kerap tak dipenuhi kerana kedua orang tuanya bukan seorang peniaga, mereka hanyalah kelu4rga yang sederhana. “Ini kerana, kehldupan saya ketika kanak-kanak sangat sederhana”. “Bila mengingati saat itu, hati saya tersentuh dan sangat memahami keadaan anak-anak di sana”.

Jadi apa yang sudah kamu perbuat untuk saudara sesama muslim yang sedang tertimpa p3rang saudara. Setidaknya kita berdoa agar pep3rangan segera berakhir dan masyarakat p4lass tinn boleh merasakan erti dari sebuah kem3rdekaan dan keb3basan.

Marilah kita sama-sama terus mendoakan rakyat P4lass tinn agar sentiasa tabah dalam mengharungi kesus4han dan cabaran dalam menghadapi r3jim z10 nisz. Semoga Allah Terus mellndungi mereka. Semoga Allah juga mengurniakan Christiano Ronaldo hidayah Allah untuk memeluk Islam sebelum beliau pergi selama-lamanya dari dunia ini. Aamiin Wallahualam.

Sumber : Majalah Harian

Leave a Comment

error: Content is protected !!