“Simple tapi sangat bermakna bagi aku. Terima kasih anak muridku…” – Guru Tah4n Seb4k Buka Hadiah Dari Murid Kurang Berkemampuan

“Hadiah paling bermakna…”- Guru Tahan $ebak Buka Hadiah Dari Murid Kurang Berkemampuan

Tanggal 16 Mei bagi setiap tahun adalah tarikh keramat untuk sambutan Hari Guru buat insan pendidik yang banyak berjasa kepada kita. Siapa pun kita, apapun jawatan kita hari ini adalah bermula dari seorang guru yang mengajar kita menulis dan membaca.

Setiap murid pasti akan memikirkan hadiah apakah yang sesuai untuk diberikan buat guru kesayangan mereka. Beruntunglah jika dilahirkan dalam keluarga yang mampu.

Namun, buat golongan murid yang tidak berkemampuan, sudah pasti berasa $edih memikirkan apakah hadiah yang bakal diberikan untuk menghargai jasa guru mereka.

Perkngsian Tiktok seorang guru bernama zsickseeksix ini sangat menyentuh kalbu. Disebalik timbunan hadiah yang diberikan murid-muridnya, dia tertarik dengan satu hadiah dalam bungkusan plastik mer4h. Bila dibuka, hadiah tersebuat nyata mengvndang $ebak guru berkenaan.

“Simple tapi sangat bermakna bagi aku. Terima kasih anak muridku,” tulisnya.

Tiada kad ucapan mahupun riben sebagai hiasan, hadiah yang diberikan kepada guru tersebut cukup ringkas tetapi bermakna. Menerusi video berdurasi 19 saat, guru tersebut mengeluarkan sebuah bekas kecil yang mengandungi nasi goreng bersalut telur.

“Bila nampak nasi goreng tu, tiba-tiba rasa $ebak. Betapa berusahanya mak dia bangun packing makanan untuk cikgu, hadiah daripada anak dia.

Perkongsian guru tersebut menjadi tvlar. Rata-rata warganet juga turut ter$entuh dengan kesungguhan ibu pelajar tersebut yang tetap memberi hadiah walaupun tidak berkemampuan.

TONTON VIDEO DI SINI

Di ruangan komen, rata-rata netizen turut meluahkan rasa $ayu mereka terhadap peng0rbanan murid dan keluarganya dalam menggembirakan hati guru.

Mereka meny1fatkan pemberian itu dilakvkan dari hati yang ikhlas dengan membayangkan pelajar berkenaan dibesarkan dari keluarga yang bukan senang.

“Keikhlasan itu penting.

“Im cry1ng 😭 betapa ibu itu appreciate cikgu..mesti cikgu seorang guru yg hebat.”

“Allahu… sungguh kadang-kadang kita tak sangka pemberian yang sebegini sangat dalam isi tersiratnya.” Sebolehnya si ibu tetap nak anak dia ada sesuatu,” demikian antara komen netizen.

Sumber: TikTok zsickseeksix

Leave a Comment

error: Content is protected !!