Gorila yatim piatu menghabiskan saat-saat terakhirnya memeluk lelaki yang menyelamatkannya semasa bayi

Gorila gunung kesayangan yang memenangi kemasyhuran di seluruh dunia, selepas bergambar dalam swafoto viral dengan renjer anti-pemburuan haram, baru-baru ini meninggal dunia pada usia 14 tahun. Makhluk agung itu mati dalam pelukan lelaki yang menyelamatkannya ketika dia masih bayi. .

Dalam gambar menyayat hati, dikongsi di Instagram oleh Taman Negara Virunga, kedua-dua sahabat seumur hidup itu dapat dilihat menjalin ikatan buat kali terakhir. Ndakasi boleh dilihat berbaring di atas dada penjaga dan pelindungnya, Andre Bauma, sebelum menghembuskan nafas terakhirnya. Kedua-duanya menjadi viral beberapa tahun lalu, selepas bergambar dalam swafoto.

“Dengan rasa sedih yang mendalam, Virunga mengumumkan kematian gorila gunung yatim piatu tercinta, Ndakasi, yang telah berada di bawah jagaan Pusat Senkwekwe Taman selama lebih dari satu dekad,” kata-kata yang menyentuh hati dibaca.

“Pada petang 26 September, berikutan penyakit yang berpanjangan di mana keadaannya semakin merosot, Ndakasi menghembuskan nafas terakhirnya dalam pelukan pengasuh dan rakan seumur hidupnya, Andre Bauma.”

Ndakasi – seperti semua primata lain yang tinggal di taman Virunga, Congo – adalah simbol harapan dan keazaman. Satu contoh yang bagus tentang berapa banyak yang perlu ditanggung oleh makhluk hebat ini, hanya kerana pemburuan haram.

Ndakasi pertama kali dibawa di Pusat Senkwekwe, di taman Viruga, ketika dia baru berusia dua bulan. Ketika itu, dia diselamatkan oleh renjer taman itu, selepas dia kehilangan ibunya – juga akibat pemburuan haram.

Spesies terancam, gorila gunung Viruga dilindungi oleh lebih 600 renjer yang setia, yang sentiasa bersedia untuk mempertaruhkan nyawa mereka untuk melindungi gergasi lembut ini.

Persahabatan indah antara Ndakasi dan Andre, menunjukkan ikatan yang mendalam dan begitu istimewa, para renjer berkongsi dengan jiwa-jiwa yang tidak bersalah ini!

Leave a Comment

error: Content is protected !!