Disebabkan ‘Tidak Mempunyai Pilihan Lain Lagi Pemuda Lelaki Ini Berhenti Jadi Guru Tahfiz…’ 

Disebabkan ‘Tidak Mempunyai Pilihan Lain Lagi Pemuda Lelaki Ini Berhenti Jadi Guru Tahfiz…’

Foto kiri Anas menjual keropok lekok, air mineral di tepi jalan, foto kanan Anas juga menawarkan kelas mengaji secara dalam talian.

DEMI kelangsungan hidup, apa saja sanggup dilakukan asalkan sumber rezekinya adalah halal.

Begitulah yang dilakukan oleh seorang bekas guru tahfiz yang terkesan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan p4ndem1k Cov1d-19.

“Demi mencari sesuap nasi. Minta doakan ye guys,” tulisnya menerusi satu ciapan di laman Twitter dengan membuat naik fotonya menjual keropok lekor dan air mineral.

Guru berkenaan, Amir Anas Iskandar Amir Hamzah berkata, dia bertugas di sebuah sekolah tahfiz di Kuala Lumpur sebelum mengambil keputusan berh3nti disebabkan PKP.

“Ramai ibu bapa tidak menghantar anak-anak mereka ke sekolah. Jadi, saya mengambil keputusan untuk b3rhenti pada tahun lalu memandangkan saya baru bekerja pada 2019.

“Saya cari kerja lain dan dapat job di sebuah agensi pengvtip hut4ng, yang dilantik oleh sebuah syarikat telekomunikasi. Tugas saya hanya call orang dan mengingatkan mereka mengenai hut4ng yang perlu dibayar,” katanya kepada mStar

Anas (tengah) bersama bekas murid-muridnya sebelum pandemik Covid-19.

Lebih mesra disapa Anas, dia bagaimanapun hanya bertahan bekerja di syarikat itu selama kira-kira dua bulan kerana tidak biasa untuk ‘mem4ksa’ orang membayar hut4ng.

“Saya ada buat bisnes kecil-kecilan jual produk kecantikan dan menjadi imam sepanjang bulan Ramadan dengan elaun serta menjadi guru mengaji dari rumah ke rumah.

“Tapi selepas Ramadan, kes Cov1d-19 naik mendadak dan PKP diperketatkan. Saya tak dapat mengajar di rumah-rumah, nak ajar online pula agak sukar bagi anak-anak kecil,” katanya yang berasal Shah Alam, Selangor.

Kenangan ketika berkhidmat di sekolah tahfiz.

Bagaimanapun, ideanya untuk berniaga kembali tercetus apabila dia mengambil upah menjaga tabung kebajikan untuk rumah anak-anak yatim yang diletakkan di luar sebuah bank.

“Saya tak ada pilihan lain, saya ambil upah jaga tabung dekat sebuah bank dari pagi hingga petang. Kebetulan ada seorang anak muda menjaja makanan di kawasan sekitar.

“Kami selalu berjumpa dan bertegur. Dia cadangkan saya jual sesuatu, sekurang-kurangnya ada juga side income, lagipun jaga tabung ni hanya untuk tiga hari saja,” ujarnya.

Anas menguruskan stok keropok lekor.

Bertitik tolak daripada situ, dia yang tinggal bersama dua abangnya yang merupakan or4ng kelain4n up4ya (OKU) lembam menjual keropok lekor dan air mineral di tepi jalan.

“Hari pertama, saya jual keropok lekor dengan stok daripada kakak yang tinggal di Seri Kembangan, ada baki choco jar termasuk popia Nestum yang dikirim rakan dari Johor.

“Duit poket tak banyak, cuma ada RM9 untuk modal jual air mineral. Meja kecil untuk berniaga pun saya pinjam daripada kawan yang jual makanan tu,” katanya sambil menambah dua abang 0KU itu masing-masing berusia 42 dan 32 tahun.

Anak ke-12 daripada 17 adik-beradik itu tidak menyangka jualannya laris susulan posting mengenai bisnes hari pertama itu menjadi tular.

Anas mengimpikan untuk membuka sekolah tahfiz.

“Ramai yang mahu mendapatkan keropok lekor secara COD (pembayaran tunai ketika serahan). Ada juga dari pelbagai umur yang berminat belajar mengaji secara online selepas saya turut maklumkan mengenai kelas mengaji susulan posting yang viral. Alhamdulillah,” katanya.

Anas berkata, pesanan dan harapan ibunya yang mahu dia mengusahakan sekolah tahfiz memberi kekuatannya dalam menempuh segala kesulitan.

“Bila susah, saya berdoa kepada Allah dan ingat pesan mak yang mahu melihat saya buka sekolah tahfiz suatu hari nanti. Saya mahu bahagiakan mak dengan tunaikan impiannya,” katanya.

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share sahabat..Semoga Dimurahkan Rezeki

Sumber:live92times.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!