Dah Nak Pencen, ‘Detektif Lingam’ Kini Sibuk Masuk Dapur Demi Kelangsungan Rezeki

Dah Nak Pencen, ‘Detektif Lingam’ Kini Sibuk Masuk Dapur Demi Kelangsungan Rezeki

Selain berlakon, Deen atau nama sebenarnya Shamsuddin Maidin yang sangat sinonim dengan watak ‘Detektif Lingam’ dalam drama bersiri kepolisian Gerak Khas juga aktif berniaga.

Biarpun kini sudah mencecah usia 55 tahun, bukan halangan buat pelakon berbadan tegap Deen Maidin untuk terus aktif melakukan pelbagai aktiviti kerja.

“Dapur Gerak Khas menyediakan yong tau foo dan pelbagai menu lain. Saya akan pencen tak lama lagi dan perniagaan adalah persediaan awal bagi mencari rezeki. Dah tujuh tahun lalu saya jual lemang Gerak Khas yang disukai ramai. Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) saya jual lemang dan kambing bakar.

Jika sebelumnya sebagai mengisi masa bagi mencari pendapatan tambahan, Deen kini serius menceburi bidang perniagaan apabila membuka gerai makan dinamakan Dapur Gerak Khas yang beroperasi di Medan Selera Taman Kosas, Ampang, sejak 19 September lalu.

“Alhamdulillah, sambutan memang hangat daripada peminat dan rakan artis. Boleh dikatakan gerai ini adalah kesinambungan daripada perniagaan saya ketika PKP,” katanya.

“Sebenarnya dunia perniagaan bukan bidang baharu bagi saya, sebelum bekerja dalam industri filem, saya berniaga yong tau foo dengan bapa di pasar malam sekitar Ampang, Lembah Jaya, Cheras, Setapak dan Kajang. Di Dapur Gerak Khas, saya dibantu oleh tiga anak iaitu Umar Farouq, 30, Umeir Fazeel, 25, dan Umairah Fairuz, 20.

Deen yang bekerja sebagai penyelenggara bangunan di syarikat milik sepupunya berkata, perniagaan bukanlah asing buatnya.

“Umar kerja di pejabat Zakat, tapi suka memasak. Umeir belajar Pentadbiran Perniagaan tapi dia berniaga shawarma, roti john dan air minuman gelas besar secara dalam talian. Manakala Umairah Fairuz, belajar kulinari dan dia masak kuih dan sebagainya,” katanya.

“Saya selalu berinteraksi dengan Yusof dan dia cuma pesan agar saya jaga kualiti kerana Gerak Khas besar namanya. Saya buat lemang pun saya bagi dia rasa terlebih dahulu. Bila dia kata sedap, barulah saya jual. Saya kena sentiasa jaga kualiti kerana sekarang orang boleh tularkan nama kita pada bila-bila masa,” katanya.

Mengulas penggunaan nama Gerak Khas untuk gerainya, Deen yang berkahwin dengan Haslina Laili dan kini mempunyai seorang cucu, Luthfia Nur Medina berkata, dia sudah mendapat keizinan daripada Datuk Yusof Haslam.

Jelasnya lagi, beliau tidak terikat dengan Skop Production dan bebas bekerja dengan siapa saja, jika jadualnya tidak bertindih.

Walaupun sibuk berniaga, Deen tetap akan menerima tawaran berlakon sekiranya ada kerana lakonan sudah sebati dengan jiwanya. Bagi Deen, beliau mampu melakonkan apa saja watak, termasuk antagonis.

Sumber: ohinfokini.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!