Mudah Rupanya Buat Sardin Homemade. Dah Tentu Halal, Bersih & Juga Jimat!

Kalau anda jenis rajin, boleh cuba buat sendiri sardin ini. Bukan saja jimat tapi boleh olah ikut cita rasa kita yang mungkin nak lebih pedas atau banyak kuah. Lagi satu sardin homemade macam ni dah tentulah halal dan bersih. Bagi yang nak cuba, caranya boleh ikut perkongsian Nolela Abdul Lahak.

Lauk sardin memang jadi kegemaran ramai. Ini lah lauk yang boleh membangkitkan selera bila dipadukan dengan telur mata. Tapi sekarang harga sardin tin ini pun dah naik. Nak beli lebih dari setin pun berkira-kira.

Sardin homemade

Bahan-bahan:

  • 1 tin tomato puri
  • 2 kilo ikan sardin
  • 2 senduk bawang kisar
  • 2 senduk cili kisar
  • 1 botol sos cili
  • 1 cawan air asam jawa
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Cuka
  • Minyak untuk menumis

Cara membuat:

1. Tumis bawang dan cili kisar sampai pecah minyak.

2. Kemudian masukkan air asam jawa, cili sos, tomato puri.

3. Tambah air hingga menutupi ikan. Lebih pun tak mengapa sebab nanti bila masuk dalam pressure cooker kuah akan cepat pekat.

4. Masak dalam 60 minit, tulang ikan akan lembut macam sardin tin yang kita beli.

5. Siap!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Vanilla Kismis

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Follow dan Like kami di Berani Bangkit Media

Leave a Comment

error: Content is protected !!