,Anak Pula Hil4ng Ingat4n Dalam K3mal4ngan Lalu,Ibu Hanya M4mpu Bancuh Kopi Untuk Teruskan Kel4ngsungan Hidvp,

,Anak Pula Hil4ng Ingat4n Dalam K3mal4ngan Lalu,Ibu Hanya M4mpu Bancuh Kopi Untuk Teruskan Kel4ngsungan Hidvp,

Di Ipoh, Perak, seorang wanita dan anak perempuannya dilap0rkan terpvtus bekalan makanan sejak dua minggu ini. Lebih meny3dihkan, mereka terpaksa mengharapkan ihsan orang ramai untuk menghvlurkan bantuan.

Menerusi laporan Harian Metro, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Suganthi ini memberitahu bahawa sudah dua minggu mereka anak beranak makan bubur nasi. Tambah Suganthi, mereka akan membancuh air kopi sekiranya tidak tah4n lap4r. Ujar ibu tvnggal itu lagi, mereka terp4ksa menumpang berteduh buat sementara waktu di rumah nenek saudara kepada rakan mereka.

Kami akan makan bubur bertumiskan bawang atau cili sekali sehari pada lewat petang dan selepas itu kalau l4par sangat kami hanya teguk air kopi. Selain itu, saya akan mengvtip mana-mana pucuk-pucuk yang boleh dimakan di tepi jalan untuk dibuat sayur masak lemak dan atau apa-apa saja. Saya langsung t4k kis4h, j4nji boleh hidvp.

Bercerita lebih lanjut, Suganthi memaklumkan dia keh1langan sumber pendapatan sejak berh3nti bekerja sebagai sekuriti di sebuah kolej swasta ketika Perintah Kawalan Perg3rakan (PKP) dilaksanakan. Oleh itu, mereka sukar untuk meneruskan kel4ngsungan hidup.

Saya boleh bert4han lap4r tetapi sebagai ibu saya tidak boleh tengok anak t4k makan, kerana itu saya cuba juga minta bantuan. Saya hanya sekadar mampu membeli sedikit ubat-ub4tan di farmasi kerana tid4k mampu menampung kos sebanyak lebih RM500 sebulan, selepas berhenti kerja saya sudah tidak dapat membeli ubat lagi. Sekiranya ada bantuan kami berharap ada rumah sendiri kerana kami juga tidak dapat menumpang selama-lamanya di sini dan kalau boleh dapat peluang saya mahu bekerja.

Jelas Suganthi lagi, anaknya pernah t3rlibat dalam kem4langan sehingga hilang ingatan pada tahun 2011 manakala, dia juga terb4bit dalam kemal4ngan pada tahun 2014.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya.Terima kasih.

Sumber:ohbulan.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!