Anak Kucing Ini Berjaya Diselamatkan Kakitangan Selepas Tersesat Di Jalan Raya

Bulan lalu, aktivis hak haiwan dari Liga Kemanusiaan Lancaster (Pennsylvania) mengamalkan anak kucing halia yang diselamatkan di jalanan. Serbuk-serbuk itu menyebabkan lidah melecur serta masalah saraf.

“Dua hari sebelum Krismas, penganjur menelefon saya dan bertanya sama ada saya boleh menjaga kucing yang sakit bernama Navidad. “Saya menjawab ya dengan segera,” kenang Wilma, seorang sukarelawan dengan Humane League of Lancaster.

Apabila Navi tiba di rumah angkat itu, masalah gegaran dan imbangan kebanyakannya diselesaikan dan mulutnya mula sembuh. Pada masa yang sama, dia sedang pulih daripada radang paru-paru dan sangat memerlukan kasih sayang.

“Beliau sangat kurang berat badan dan mula makan dengan rakus,” tambah Wilma.

Navi masih malu dan takut di sekeliling orang yang tidak dikenali, tetapi dia bersetuju untuk dijemput. Apabila dia disikat dengan berus gigi, dia sangat gembira, dan dia mula mengaktifkan pur-motornya setiap kali dia dibelai oleh pengasuhnya.

Navi mencapai kejayaan dalam bidang kepercayaan selepas tiga minggu berpelukan. Dia menjadi lebih yakin dan kurang ajar, dan dia mula mencari perhatian.

“Apabila saya masuk ke bilik anak kucing, yang merupakan pejabat saya,” Wilma menjelaskan, “dia mula bebas naik ke pangkuan saya dan bergegas ke arah saya.” “Saya mempunyai Navi di pangkuan saya pada satu ketika, dan dia memilih untuk merangkak ke meja saya dan membantu saya dengan kerja.”

Dan ini bukan satu-satunya tingkah laku baharu yang Navi rancang untuk mengejutkan pengasuh itu. Sebelum Wilma memasuki pejabatnya, dia datang menyambutnya dengan suara garaunya. “Buat pertama kali, dia menunggu saya di depan pintu.”

Navi mula memanjat ke pangkuan pengasuh sendiri, dari lantai, dan juga memutuskan bahawa lebih baik tidur di atas katil manusia daripada di atas bingkai panjat kucing atau dalam pembawa.

“Saya gembira dia berasa selamat tidur di sana. Dia tidak lagi mengecut atau cuba melarikan diri apabila saya mendekatinya.”

Mencari katil buaian, Navi segera mencubanya.

Anak muda belang itu telah mengatasi masalah saraf dan pernafasan, memperoleh keberanian, dan menunjukkan dirinya yang sebenar.

“Apabila saya bekerja, tempat melepak kegemarannya dengan cepat menjadi lutut saya.”

Dia berubah menjadi kucing lincah dan gembira yang mendengkur kuat dan mencari semua kasih sayang dunia. Dia seorang lelaki kecil yang baik hati.

“Wanita yang mengambil anak kucing dari sampah pertama wad saya mengikuti perkembangan Navidad di Instagram,” jelas Vilma.

“Dia menulis untuk mengatakan bahawa keluarganya sanggup mengambil Navi sebagai teman untuk Kiva, salah seorang pelajar saya sebelum ini. Saya berasa lega kerana anak kucing itu boleh tinggal bersama seseorang yang sudah saya kenali dan saya akan dapat memantau perkembangannya apabila dia semakin dewasa.”

“Dia akan mempunyai seorang kakak kucing, seorang abang, dan dua adik perempuan dalam keluarga, jadi dia akan mempunyai cukup ramai orang untuk bermain dan meringkuk.”

Leave a Comment

error: Content is protected !!