Aku cikgu. Anak muridku drjah 3 biliknya ttp pakai kain je. 1 hari jiran berani masuk time ayah pg kerja

Foto sekadar hiasan. Assalam semua pembaca, kali ni aku nak share situasi dan perasaan aku hadapi sepanjang bergelar guru. Aku harap dengan sesi sharing ni, korang dapat selami dan bantu beri cadangan bantuan yang boleh diberi. Aku tau kebanyakan korang ada ilmu yang korg boleh share sama. Aku sangat mengalu-aluukan ilmu psych0logy kanak-kanak korang kali ni.

First, aku nak cerita tentang Muiz (bukan nama sebenar) Seorang anak dari keluarga sederhana. Ibunya surirumah bapanya berniaga dan selalu out-station. Adik beradik 5 orang. Mempunyai masalah disiplin.

Personaliti outspoken, aggresive dan attention-seeker. Struggle in reading and most academic content at school. Tidak mahu membaca dan menulis. Thus, ketinggalan subject content sepanjang di sekolah.

Anak murid pertama yang mengajar aku untuk persetankan sesetengah teori pendidikan barat yang ditekapkan ke otak guru-guru Malaysia. Even reward system?

“Tak kisah..saya boleh beli sendiri.” Behav1orism out. That includes positive reinf0rcement like praises/approvals. Aku buat games, kot melekat input yang diajar. Problem kelas ni pulak, almost 70% kids in this class h0t-tmpered.

Bila kalah or tak dapat jawab, mula cari pasal dengan kawan. Sampi tendang tumb0k. Aku jadi maati akal masa ni. Dah la baru tahun pertama masa tu, semangat ada tapi ilmu kurang. Sampailah satu tahap aku sampai breaking point.

One day, Muiz ni cari pasal dengan kawan dia (yang mmg sejenis tak melawan tapi perangai ann0ying) so aku memang tak bl4me 100% on him. Tapi bila dia angkat tangan nak tumb0k member tu, aku halang. Dia kejar jugak kawan tu. Aku pakai baju kurung kot.

Kejar karang tergolek terjelepuk aku kat situ. Dia marah aku halang. Bagi dia tangan dia kena hinggap juga kepala budak tu baru puas. Dia tolak aku, tunjuk jari tengah and memb4bi dan meminta kau mmpus.

Aku terkedu, terkejut dan terkilan. Anak yang aku ambil masa ajar bacaan yang masih bertatih ini melangkah keluar dari garisan sabar yang aku tetapkan. Bukan melangkah.

Menyepak sekuat hatinya. Muiz kemudian diuruskan oleh guru disiplin pada waktu itu. Approach aku sebelum ini lemah lembut dan penuh hikmah.

Sejak kejadian Muiz, aku ikut rentak mereka. Gngster is the exact approach. Rotan, aggresive and kadang bahasa sebijik mcm diorang.

Totally opposite of my principle which is lead by example. Tapi waktu tu, diorang dah melampau especially Muiz. Turns out diorang mula disiplin since then. Aku pun terkejut dengan outcomes tu.

Slowly, aku one on one talk dengan diorang. Kadang dalam kelas bukan belajar content sangat. Aku buat art theraphy sambil borak pasal family. Banyaklah cerita aku dapat.

Boleh tahan budak-budak ni membawang pasal family. Kah. Dan boleh tahan juga perit yang dihadapi sesetengah murid ni. Muiz buka cerita tentang having ayah yang b4ran dan kaki pkul. Ibu dia hanya back up dan sorokkan kesalahan anak-anak dia.

For me both of the parents wrong. Ibu dia patut bertegas dengan anak. Bayangkan ayah outstation, balik rumah asking about children isteri cakap tak ada masalah, tiba-tiba dengar cerita orang kampung pasal anak dia mencuri tabung msjid.

Memang mendapat la budak tu. Ayah dia pun kena belajar tahan amarah. Soon he will get old and he will want to bond with his sons. “Teacher ada ayah? Saya takde dah..”

This is Muiz way of confessing in the middle of the class about his hatred to his ayah. No ayah dia belum mnggal but for Muiz, he is. That broke me because aku dengan Muiz is in the same boat. Almost.

We have issues with our fathers. But I always reminded him, respect his father. We only have one. Tell him you love him. I lost mine already.

Second, aku nak cerita tentang struggle murid-murid aku menyelamatkan diri dari lembah mksiat masyarakat. Masa aku menulis confession ni, anak murid aku telah dirg0l oleh jiran dia. Anak murid aku baru tahun 3. Tinggal dengan ayah dan seorang adik lelaki Tahun 2.

Keluarga susah. Ada bahagian rumahnya tak berdinding ditutup sahaja dengan kain besar. Perg0lnya adalah jiran berumur 25 tahun. Kenalan yang dipercayai si bapa untuk membantu anak-anaknya sewaktu dia kerja di siang hari.

Sewaktu kejadian, adik lelakinya yang disuruh keluar rumah, mengintai perbuatan pergol di tingkap rumah. Adiknya memberitahu ayahnya dan sekarang sudah menjadi k3s p0lis.

Allahu..sewaktu aku mendapat berita ini hati aku luluh. Anak muridku ini seorang yang amat pendiam. Sejak dua tahun lepas orangnya aku perhatikan memang pendiam. Pendiam yang kita tahu dia dilanda banyak masalah. Tidak punya ramai kawan.

Bayangkan anak sekecil itu sudah merasa perit derita dunia. Dua minggu dia tidak hadir. Hari dia hadir semula ke sekolah, aku pandang ke matanya. Walau tidak meluahkan, matanya kelihatan pilu. Seakan-akan sudah lali menerima skit dunia. Aku pluk dia. Lama.

Aku tidak bertanya langsung kpd dia tentang k3s itu. Tidak mahu anak lain terdengar lalu menambah sengsaranya. Tapi dia seakan tahu pluukan aku itu untuk memujuknya. Dia senyum sebelum berlalu pergi. Without any words but her smile means smthg to me.

Seterusnya k3s flasher, rgol/c4bul (idk if this is the term for it)and watch p0rns. Ada some boys flashing their private parts kpd kwn-kwn even the opposite s3x. Bila slow talk baru diorang cerita mana diorang belajar.

“Tengok kat Ipad ayah. Kakak bukakan. Tengok sama-sama.”

“Malam lepas mak tengok saya tido, saya buka fon bawah selimut. Lampu tutup. Mak ingat saya tidolah.”

“Abg Udin (remaja kampung) tengok kat CC.”

“Ayah ada dua henfon. Ayah bagi pakai yang lama. Saya tengok di IG.”

Kadang ada juga yang terlepas dari CCTV guru.

“Saya tengok kat makmal.”

Yang di makmal ni saya mohon siapa yang cerdik pandai ICT or guru bestari, kongsi dengan kami mcmna nak bl0ck chr0me and line makmal dari benda-benda lc*h ni.

Antara k3s akibat pendedahan p0rn di awal usia, murid lelaki tahun 1 ajar kawan sekelas lelaki, buka seluar dan hisap kem4luannya. Kemudian dia lakukan kepada kawannya pula. K3s kedua, murid lelaki tahun 3 meraba kawan sekelas perempuan di kem4luannya.

Kawan perempuan merelakan. K3s ketiga paling banyak, murid seawal usia 7 tahun sudah tahu perkataan rg0l (mungkin tidak tahu maksud tetapi telah dideahkan di rumah dengan perkataan ini) dan menggunakan kepada kawan yang lain.

Ada juga ibu bapa pn*gih, bapa / ibu bersekedudukan dengan gf / bf, ibu bapa bercrai tinggalkan anak dengan opah atok / sedara lain. Maka, guru-guru perlu ambil tahu fahaman anak-anak murid. Anak muridku memanggil kek4sih bapanya mama.

Apabila ditanya bila berkahwin, katanya belum kahwin lagi. (Kami salah malah berdosa kerana tidak lapor pada pihak berwajib pasal diorang ni) Anak-anaknya yang dewasa semua mengikut boyfriend masing-masing tanpa ikatan sah.

Kawasan kampung ni juga sangat terkenal dgn jumlah penagih dan pengedar yang ramai. Takut mendengar cerita anak-anak yang melihat sendiri saudara maranya mencampurkan coke dengan air ktum,

menggunakan gnja di hadapan kanak-kanak, menggunakan anak-anak mereka untuk mengedar ddah. Ini semua kisah yang aku tahu. Apa pula kisah yang tidak aku tahu? Orang kata ignorance is a bliss.

Jauh disudut hati aku, aku takut sebab aku juga ada anak. Yang bakal membesar dan melalui alam persekolahan seterusnya menyertai masyarakat.

Tapi aku harus meluahkan rasa yang aku simpan ini sebab aku takut. Aku takut melihat perubahan masyarakat kita. Aku rasa lemah dan tak terdaya. Maafkan teacher anak-anak.

Ramai terkesan dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet

Anis Huda, cikgu, i am a teacher too, nak tulis terlalu byk, dah 23 tahun mengajar, cuma satu kita bykkan doa, setiap lps subuh saya doa utk anak2 orang lain ni, waktu solat lain tuk anak2 sendiri.

masuk kelas sblm mengajar kita baca doa, bukan doa penerang hati yg mrk selalu baca laju2 tu. saya baru 6 months pindah sekolah baru yg saya rasa seronok mengajar.

Tak byk masalah disiplin, bdk2 nya sangat fun and awesom..dpt pulak mengajar men rendah, mcm bdk2 tadika je semua. tadi one boy jerit dari tingkt 3, cikgu dah beli tiket lom? saya kat tingkat 1, tiket apa? tiket marvel….

Oh dah anak saya belikan..ok cikgu kita gang, cikgu tgk kat mana? kat dotdot ok saya nak soh mak saya beli gak kat situ…bdk2 ni setiap hari berebut nak bwk beg saya, walau pun saya ckp tak perlu ringan je…

Ala cikgu bagi la saya pahala..allahu. saya ada share kat fb video mrk berebut tarik bag saya. semoga allah mempermudahkan urusan cikgu2 seluruh dunia. doa kan senjata kita.

Bykkan berdoa..dan saya selalu selitkan tazkirah pd mrk everytime mrk buat silap..sampai ada panggil saya ustazah. eg,,buat bising dlm majlis ilmu berdosa tau..tu malaikat catat kat bahu kiri..

Nanti kena minta maaf kat semua kawan2 awak ganggu majlis ilmu..kat akhirat lagi byk pengiraannya..hidup ni biar buat baik byk2..

Amira Amran, Mencabar sgt jd ckgu nie. Dgn murid bgitu. Parents begini. Kementerian lagi. Baru sekola rendah belom sekolah menengah lgi. Well pasal point yg last teachers share nie. Di my ex sek ren pon tjadi . Raba ke die suro kwn die bukak bju mcm tu la.

Cuma tak percaya sbb sekolah tu kg. Kg sgt kire pendalaman. Huhu apatah lagi sekolah di bandar. Td ada juga baca seorg guru sek men minta tolong murid die ambil kn brg dlm kereta, murid tersebut ok je. Tp kwn die bole sound ckgu ,die ckp ” ckgu makan gaji buta”. Terkedu ckgu tu. Huhu

Zeyqa Amani, Ni zmn skrg.zmn sy 90 an dulu pn da ade kwn sy yg raba2.mase tu umur sy 7 tahun. kawan sy tu prempuan. xtau la dea belajar dr mana.padahal zmn tu mana ade internet cm skrg.i guess from her family.

Syahir Alias, Syabas cikgu. Jarang jumpa Cikgu yang fikirkan masalah murid beyond class..terutamanya masalah akhlak murid. Semoga cikgu terus tabah dan kuat dalam mendidik anak bangsa. Bukan cemerlang dari segi akademik sahaja tetapi sahsiah juga.

Zahara Yunus, sadly but true enough.. inilah yg sedang rancak berlaku dikalangan masyarakat sekarang.. dari tua sampai ke muda.. bagaimana tingkahlaku muridmu mengambarkan letusan emosi yg tersembunyi. bagaimana dia diperlakukan begitulah dia melakukan.. semoga cekal terus mendidik tanpa jemu.

Mily Hafizah, Sy guru gnti bdk darjah 1 dlu. Ada 2 kelas. Kelas 1st okey bdk2 nya. Nk belajar. Bdk kelas 2nd, ya Allah. Smpai kn sy bila kenang2 perangai dorg rs mcm xnk dtg sekolah.

Bising betmbuk betendang. Sy mgajar kt dpn mmg lgsg dorg x endah. Da la sy guru ganti je. Teknik2 skiill2 apa smua sgt minima. Ada sorg bdk tu, siap bediri atas meja, terbang tmbuk kwn dia kt bwh.

Guru disiplin dtg bwk rotan, ugut nk rotan, dorg siap serah diri serah tangan, x heran pn. Maybe dlm hal ni, kita sbg parents kena didik anak kita mcm org dlu2. Traditional way.

Limitkn penggunaan teknologi. Pantau rakan2 dorg kt sekolah. Rancangan tv pn skg ni mcm2. Duit sekolah bagi cun2 je utk makan atau bwk bekal. Sgt beza kot bdk dlu dgn skg.

Adliah Ramli, Betapa aku dibesarkan diruang lingkup yg sangat terjaga. Tidak tahu, tidak pernah alami, tidak pernah tengok bukannya tak ada.

Semoga aku menjadi guru yg empati dan simpati bukannya menghukum dan menghakimi. Betapa ada kanak2 dan remaja yg tidak bernasib baik, memerluukan bantuan bukannya cercaan dan hinaan.

Hani Mansor, I feel you..memang sesak dada dan kepala bila fikir…rezeki kita, mengajar dan belajar, terlalu banyak kisah dan cerita…satu yg sy pesan dan tanam pd anak didik, kamu boleh kongsi apa2 cerita dengan cikgu.

Benda paling menyakitkan, bila awal pagi budak tengok dengan pandangan yg menyimpan sesuatu untuk dikongsikan. Panggil pastu pluk, tanpa sebarang kata berjuraianlah air mata yang entah berapa lama ditahan. Esakan yang sangat menyakitkan.

Selalu Pesan doa hadiah dan senjata terindah..hadiahkan Al-fatihah, untuk diri sendiri, saya, ibu bapa dan keluarga mereka. Sebaik-baik penolong dan penjaga hanya Allah.

Sumber : informasiviral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*