5 Sebab Kenapa Ibu Kucing Kadangkala M3mbvnuh Anaknya Sendiri

Sekiranya anda membela kucing atau seorang peminat kucing, anda pasti pernah mendengar satu fenomena pelik dimana seekor ibu kucing m3mbvnuh anaknya sendiri. Kalau difikirkan secara logik, bagaimanakah tergamaknya seekor ibu kucing sanggup m3mbvnuh anak yang dilahirkan?

Sekiranya anda pernah bertanya soalan ini kepada pemilik dan pencinta kucing, anda pasti pernah mendengar beberapa jawapan popular bagi menjawab peristiwa yang di4nggap p3lik ini.

Kali ini, pihak Ilumin4si ingin berkongsi senarai 5 teori sebab mengapa seekor ibu kucing sanggup m3mbvnuh anaknya sendiri. Sengaja kami gelarkannya “teori” memandangkan kebanyakannya adalah andaian pemilik kucing itu sendiri berdesarkan beberapa alasan atau pemerhatian yang dilakukan.

1. Anak kucing memang sudah m4ti sejak dilahirkan

Seekor ibu kucing biasanya akan memilih tempat yang t3rsembvnyi daripada orang ramai untuk m3lahirkan anaknya. Kebiasaannya tempat svnyi seperti dalam kot4k, belakang almari dan bawah katil menjadi tempat pilihan mereka untuk melakukan proses kelahiran.

Disebabkan pemilik kucing sendiri kebanyakannya tidak melihat dengan mata sendiri proses kelahiran tersebut, terdapat kemungkinan sebenarnya anak kucing yang dilahirkan memang sudah tidak b3rny4wa lagi sebaik sahaja dilahirkan. Dalam erti kata lain, anak kucing memang sudah m4ti ketika dilahirkan dan bukannya dibnvh oleh ibu kucing itu sendiri.

2. Anak kucing atau mempunyai k3c4catan

Seperti manusia, ibu kucing juga mempunyai n4luri keibuan terhadap anaknya sendiri. Sesetengah pendapat mengatakan bahawa ibu kucing sebenarnya mempunyai n4luri bahawa anaknya s4kit atau mempunyai sebarang k3c4catan yang menyebabkannya tidak m4mpu untuk m3neruskan k3hidupan.

Oleh itu, si ibu kucing mengambil p3ndekatan untuk m3mbvnuh anaknya itu kerana tidak mahu anaknya ters3ksa dan b3ranggapan anaknya tidak mampu untuk b3rtahan l4ma. Dengan m3mbvnuh anaknya itu, ia dapat m3nghalang anaknya yang lain turut dijangkiti p3nyakit yang sama.

3. B4u tangan manusia

Kita seringkali mendengar larangan daripada pemilik kucing agar tidak memegang anak kucing kerana dikuatiri bau tangan manusia akan melekat pada anak kucing tersebut. Sekiranya bau tangan manusia melekat pada anak kucing, si ibu kucing mungkin tidak lagi mengenali anaknya lalu bertindak m3mbvnuhnya kerana menganggapnya sebagai makanan atau 4ncaman kepada anak-anaknya yang lain.

T3ori ini mungkin benar memandangkan kucing sangat s3nsitif terhadap b4u, termasuklah b4u anak-anaknya untuk mengenali mereka. Sekiranya anda sebagai pemilik t3rpaksa m3megang anak kucing disebabkan perkara-perkara tertentu, dis4rankan menggunakan kain atau sarung tangan.

4. Terp4ksa bnvh untuk meneruskan kehidupan sendiri

teori ini mungkin logik bagi kucing-kucing jalanan yang hidup mereka umpama kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Kesukaran mendapatkan makanan menyebabkan ada ibu kucing yang sanggup m3mbvnuh anak sendiri dan menjadikannya makanan bagi membolehkan ibu kucing itu terus hidup.

Di luar negara terutamanya ketika musim sejuk dimana kucing jalanan suk4r mendapatkan makanan, mereka mungkin m3mbvnuh dan memakan anaknya sendiri kerana b3ranggapan anaknya itu tidak mampu hidup di kawasan yang t3rlampau s3juk dan ibu kucing itu sendiri t3rdesak untuk mendapatkan makanan untuk terus hidup.

5. Dibnvh bapa kucing kerana b3rasa t3rancam

Terdapat juga kemungkinan bahawa anak kucing tersebut bukan dibvnuh oleh ibu kucing sebaliknya oleh kucing jantan yang lain atau bapa kucing itu sendiri. Secara umumnya, kucing j4ntan dewasa memiliki pangkat tertinggi dalam hier4rki kucing dan bersifat seperti R4ja.

Terdapat pendapat kucing j4ntan dewasa akan m3mbvnuh anak-anak kucing kerana beranggapan mereka seperti sebuah 4ncaman yang akan m3nggganggu gug4t kedudukan mereka sebagai r4ja. Kucing j4ntan juga mungkin m3mbvnuh anak kucing untuk m3ngurangkan p3rsaingan untuk m3rebut kawasan dan p4sangan untuk m3ngawan.

Walau apa pun sebabnya seekor ibu kucing m3mbvnuh anak mereka, itulah lumr4h alam s3ekor kucing. T3ori-t3ori di atas mungkin juga terguna pakai untuk haiwan-haiwan yang lain juga.

Sekiranya anda membela kucing pastikan kucing peliharaan anda mendapat perhatian secukupnya sekiranya mereka bvnting dan bakal melahirkan anak. Sekiranya anda tidak mampu memelihara kucing dalam jumlah yang ramai, pastikan anak-anak kucing tersebut diberikan kepada orang lain dan bukannya sewenang-wenangnya m3mbuangnya di pasar, tempat p3lupusan s4mpah dan sebagainya.

Jadilah pemilik kucing yang bertanggungjawab. Sekiranya tidak mahu kucing anda terus b3ranak, dinasihatkan untuk m3ngkembirikan kucing tersebut agar tidak banyak lagi kucing-kucing dom3stik yang terp4ksa menjadi kucing jalanan akibat sif4t tidak b3rperik3m4nusiaan pemiliknya.

Sumber : iluminasi

Leave a Comment

error: Content is protected !!