,Buat ‘Assignment’ Di Luar,2 Pelajar Dik0mp4un RM2K Atas Mel4nggar SOP

,Buat ‘Assignment’ Di Luar,2 Pelajar Dik0mp4un RM2K Atas Mel4nggar S0P

Sewaktu pand3mik COVID-19 mel4nda negara kita, pihak kerajaan telah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengelakkan rakyat mel4nggar prosedur operasi standard (S0P) yang ditetapkan bagi memb3ndung virus itu.

Bagaimanapun, masih ada seg3lintir individu yang kel1ru dengan S0P, mungkin disebabkan peraturan yang sering berubah-ubah dari masa ke semasa.

Begitulah seperti kisah 2 orang sahabat bernama Natasha Zulaikha dan Nur Sabrina yang berusia 21 tahun ini yang menjadi tular di aplikasi TikTok.

Menerusi perkongsian di TikTok, kelihatan kedua sahabat itu sedang keluar untuk menyiapkan ‘assignment’ universiti Nur Sabrina.

Namun begitu, mal4ng tidak berb4u apabila secara tib4-tib4 mereka dit4han oleh pihak pol1s dan dibawa ke balai atas dakw4an mel4nggar SOP PKP.

Dit4han polis komp4un RM2,000 seorang

“Kami tunggu dekat balai dari pukul 6 petang sampai Maghrib. Masa tu baru polis yang tahan tu balik ke balai, kemudian dia call inspektor dan kami semua dikenakan kompaun RM2,000 seorang.
“Kami cuba beri penjelasan pada polis tu tapi dia cakap tak boleh, inspektor dah bagi arahan semua kena kompaun,” jelasnya.

D4kwa polis s4man kerana menaiki kereta sama tetapi alamat berbeza

Memetik penulisan mStar, apabila ditanya tentang kes4lahan mereka, Natasha mend4kwa pihak berkuasa memberitahu mereka dikomp4un kerana menaiki kereta sama tetapi tinggal di alamat yang berbeza.

Terp4ksa kor3k duit tabung

Difahamkan lagi, Natasha diberi masa sehingga 26 Jun ini untuk memb4yar k0mpaun dan duit tabung yang dikumpulnya dari tahun lepas hanya berbaki RM200.

Men1njau ke ruangan kom3n, rata-rata netizen melu4hkan rasa simpati terhadap nasib kedua sahabat itu.

Malah, ada juga yang berkongsi pengalaman sama seperti mereka tambahan lagi apabila terp4ksa menjalani pembelajaran secara online (ODL).

Sudah baca artikel ini?jagna lupa untuk like dan share ya.Terima kasih.

Sumber:ohmymedia.cc

Leave a Comment

error: Content is protected !!