Kenapa T4k Sumb4t Je Brad3r Ni Kat P3nj4r4,M3ny1ksa Kucing Je Tahu

Kenapa T4k Sumb4t Je Brad3r Ni Kat P3nj4r4,M3ny1ksa Kucing Je Tahu

Tid4k berp3rikemanvsiaan, itulah ayat yang sesuai diberikan kepada seorang lelaki yang melakukan perbuatan k3jam dengan menc4mpakkan seekor kucing ke dalam sungai di Betong, Sarawak. Kejadian berkenaan tular di media sosial sejak semalam dan telah menc3tuskan kemar4han netizen yang melihat video tersebut.

Sumbat kucing dalam plastik sebelum campak ke dalam sungai

Menerusi video yang dimuat naik oleh Persatuan Haiwan Malaysia di Facebook, memaparkan seorang lelaki yang memakai baju berkolar serta berseluar biru dengan sel4mba dan tidak ada h4ti p3rut meletakkan kucing di dalam beg plastik sebelum dia menc4mpakkan kucing berkenaan di dalam sungai.

Kucing terd3dah bahaya dib4ham buaya atau mat1 l3mas. Perl4kuan lelaki tua ini did3dahkan kepada Animal Malaysia did4kwa berlaku di Betong, Sarawak baru-baru ini tanpa tarikh sebenar.

Persatuan berkenaan juga meny3ru kepada warga Betong, Sarawak agar mengenal pasti siapa pel4ku yang tidak mempunyai sifat b3las kashan itu serta membuat lap0ran kepada pihak berkuasa supaya t1ndakan selanjutnya diambil.

G3sa pihak berkvasa beri hukvman yang set1mpal

Jelasnya lagi, Sarawak merupakan negeri autonomi dan mempunyai 4kta Ken4jikan Haiwan 2015 di bawah Enakmen Kebajikan Haiwan 2015 (Sabah dan Sarawak) perlu pindaan dengan memasukkan hukvman yang set1mpal dengan perbuatan kej4m berkenaan dengan memasukkan hukvman s3batan.

J4ngan beri peluang kepada penj3nayah kez4liman haiwan hidup beb4s. Mereka perlu dij3jak, dit4ngkap, did4kwa dan dihvmban ke p3njara.

Video yang berdurasi 30 saat itu telah meraih sebanyak lebih 16 ribu tontonan dalam masa sehari dan rata-rata kom3n daripada netizen berasa k3sal serta m4rah dengan perbuatan lelaki berken4an.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa like dan share ya.Terima kasih.

Sumber:ohbulan.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*