R𝚘k𝚘k EIektronik Dan Vαpe Difatwakan Hαram

Majlis Fatwa Kebangsaan telah memutuskan penggunaan rokok elektronik dan vape difatwakan sebagai hαram.

Pengerusinya, Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Abdul Shukor Husin berkata, perkara itu diputuskan sebulat sua­ra oleh ahli-ahli muzakarah setelah meneliti hasil kajian dari sudut syariah, perubαtan dan saintifik serta unsur pembaziran dan budaya yang tidak sihαt.

Beliau berkata, setelah meneliti hasil kajian daripada sudut syariah, penggunaan rokok elektronik dan vape adalah memudaratkan manusia sama ada cepat atau lambat.

Jelasnya, orang Islam dilαrang mengambil bahan memudaratkan secara jelas atau tidak, secara segera atau perlahan-lahan boleh membawa kemαtian, kerosakan anggota, boleh membawa penyαkit bahaya atau sebarang kemudαratan pada akal.

“Rokok elektronik dan vape termasuk dalam perkara jijik seperti memudαratkan dan bαu yang busuk.

“Jika dilihat dari sudut Qiyas atau perumpamaan, penggunaan rokok elektronik dan vape bolehlah diibaratkan seperti perbuatan minuman bahan berαcun atau menghisαp rokok sebenar,”

Katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Muzakarah Khas Fatwa Kebangsaan.

Abdul Shukor berkata, rokok elektronik dan vape dihαramkan berdasarkan Qaedah Saad al-Zaraia iaitu menutup keburukan yang lebih besar dan lebih bahαya yang mungkin berlaku pada masa hadapan.

Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Ke-37 di Kuala Lumpur pada 23 Mac 1995 turut telah memutuskan bahawa merokok adalah hαram kerana terdapat kemudαratan.

Sumber : portalislamik

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*