Presiden PAS Berkata Jangan Libatkan Raja-raja Ke Pep3rang4n Politik

Presiden PAS Berkata Jangan Libatkan Raja-raja Ke Pep3rang4n Politik

KUALA LUMPUR : Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang me3nd4kwa pihak pembangkang bermain politik dengan sengaja mengeret Raja-Raja Melayu ke kancah politik.
Abdul Hadi m3ndakw4, Raja-Raja Melayu diperlakukan sedemikian selepas Pakatan Harapan (PH) gagal mendapat sokongan untuk mengambil alih kerajaan.
Menurut Ahli Parlimen Marang itu, tindakan tersebut dibuat selepas pembangkang gagal meniru langkah Perikatan Nasional mengambil akuan sumpah (SD) Ahli Parlimen dan seterusnya cuba mengemukakan undi tidak percaya.

Dakw4nya tindakan kumpulan berkenaan cuba membentuk jajaran baharu politik juga menyebabkan semua pihak diher3t ke kancah politik termasuk Raja-Raja Melayu.

Malah beliau turut menyifatkan sikap pembangkang itu sebagai wab4k politiking dan gil4 kuasa.

“Raja-Raja Melayu sepatutnya tidak diheret berpolitiking kerana Baginda masih banyak tugas-tugas yang lebih penting daripada melayan kehendak mereka yang b3rpeny4kit politiking itu.

“Ada pula mereka yang masih tidak sed4r dir1nya sudah jadi pembangkang dan bukan lagi kerajaan, dengan berlagak membuat kenyataan seolah-olah masih berada di atas takhta,” teg4s Abdul Hadi dalam hantaran di Facebook beliau pada Isnin.

Dalam masa sama, beliau mengajak seluruh rakyat untuk sama-sama memberi tumpuan pada usaha mencegah penularan COVID-19.

“Sepatutnya pandemik COVID-19 ditangani dengan penuh penumpuan oleh semua pihak bagi menjaga ny4wa seluruh rakyat yang tidak boleh ditangguhkan lagi.

“Bahkan wajib bertolong-menolong kerana wab4k ini tidak mengenal siapa, tanpa mengira perbezaan agama, bangsa dan fahaman politik,” ujar beliau lagi.

Abdul Hadi turut berkata, segala aktiviti dan peranan politik seharusnya ditangguhkan sehingga Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.

“Adapun peranan politik boleh ditunggu sehinggalah PRU15 diadakan, rakyat pula jangan mudah lupa sehingga dit1pu berulang kali,” kata Abdul Hadi lagi.

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share sahabat semua..Semoga Bermanfaat

Sumber:astrowani.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*