Agama Islam Di Jepun Kini Mulai Subur Di Hati Sanubari Kalangan Orang-orang Jepun

Agama Islam Di Jepun Kini Mulai Subur Di Hati Sanubari Kalangan Orang-orang Jepun

Sejarah mencatatkan masa Islam di Jepun bermula komp1lasi abad ke-14 semasa Jeneral Lan Yu (Dinasti Ming) yang beragama Islam berkaitan dengan seseorang pembuat p3dang di Jepun. Jeneral Yu mempunyai 10,000 p3dang S4murai Jepun. Laksamana Zheng yang beragama Islam singgah di Ryukyu, Jepun sekitar 1415 dan 1419.

Tapi catatan sejarah paling lengkap setiap seorang pendakwah berbangsa Arab yang menggunakan kapal Portugis dari Melaka pada 1555. Pada tahun 1870, sejarah hidup Nabi Muhammad SAW menulis dalam bahasa Jepun dan ini menggunakan penduduk neg ara itu memilih cara hidup Baginda dan Islam amnya. Pada abad ke-19, seorang warga Indonesia yang bekerja di kapal milik British dan Belanda mengatakan banyak berdakwah dan menyebarkan Islam di Jepun.

Rakyat Jepun pertama yang menunaikan fardu haji di Makkah dari Kotaro Yamaoka yang memeluk Islam pada tahun 1909. Dengan bantuan seorang penulis kelahiran Rusia, Abdurresid Ibrahim, Kotaro yang menggunakan nama Islam, Omar Yamaoka menyebarkan Islam kepada penduduk Jepun sejak pulang dari Tanah Suci.

Ramai penduduk Jepun memeluk Islam tinggal di negara Islam dan mula kembali ke Jepun, mereka melakukan kerja dakwah, antaranya Bunpachiro Ariga yang menggunakan nama Islam Ahmed Ariga dan Yamada Toajiro (Abdul Khalil).

Kehadiran ramai pendatang dari Turki Tatar di Tengah Asia dan Rusia turut menyemarakkan pengembangan Islam di Jepun. Kerajaan Jepun menjawab setiap permintaan mereka yang melarikan diri semasa berlaku Revolusi Oktober di Turki. Pada tahun 1938, 600 pelarian Turki datang ke Jepun dan menetap di beberapa wilayah di negara itu dan membentuk komuniti Islam.

Ramai penduduk Jepun belajar dan memeluk Islam melalui pelarian. Kini, Islam berbeza agama yang baru bagi penduduk matahari terbit itu malah 128 juta penduduk Jepun, 10 peratus beragama Islam. Di Jepun terdapat beberapa masjid untuk menampung peningkatan umat Islam di negara itu, antaranya Masjid Kobe dan Masjid Tokyo. Masjid Kobe mula pada tahun 1936 berikutan ramai orang dari Turki.

Begitu juga dengan Masjid Tokyo yang siap dibina pada tahun 1938 hasil derma dari negara Arab dan Turki. Imamnya yang pertama sekali Abdurresid Ibrahim. Liga Islam Jepun yang ditubuhkan pada tahun 1930 adalah pertubuhan Islam terbesar di negara pengguna dan banyak membantu menyebar Islam melalui risalah, buku, audio dan ceramah. Liga itu menerbitkan 100 buku dan jurnal mengenai Islam. Seorang

dalam perkembangan Islam di negara itu. Beliau yang dit4han Ten tera Bersekutu ketika P3rang Dunia Kedua, sempat mengalih bahasa al-Quran ke bahasa Jepun. Pengarah Pemasaran (Asia) Jabatan Promosi Pelancongan Jepun, Akito Tadokoro, berkata perkembangan Islam di negara itu berlaku dengan cepat berikutan kemasukan ramai pekerja asing terutama dari Indonesia, Malaysia dan Timur Tengah.

Beliau berkata, polisi kerajaan Jepun tidak melarang sebarang kegiatan keagamaan asalkan tidak menjurus kepada keg4nasan dan memberi kemud4ratan kepada penduduknya. “Malah, sempena Jepun menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 2020, kerajaan mahu menarik seramai mungkin pelancong dari negara Islam datang ke sini.

Justeru, pelbagai kemudahan disediakan kepada pelancong Islam seperti tempat bersolat, makanan halal dan info mengenai kiblat serta masjid. “Kami menyediakan kemudahan solat di lapangan terbang untuk memudahkan umat Islam melakukan ibadat solat,” katanya. katanya, kehadiran ramai pelancong Islam termasuk dari Malaysia membuka mata penduduk tempatan mengenai Islam.

“Dulu, kami keliru kenapa perlu menyediakan tempat khas untuk beribadat, begitu juga dengan makanan halal. Bagi kami itu sesuatu yang baru kerana anda melakukan solat lima kali sehari dan makanan halal ialah tidak bercampur dengan alko hol serta ba bi selain disediakan mengikut peraturan agama Islam,” katanya.

Menurutnya, beberapa pasar raya besar di Tokyo turut menyediakan kemudahan solat dan tempat wuduk untuk pelanggan beragama Islam, antaranya pusat membeli-belah Shinjuku Takashimaya setinggi 12 tingkat dan pasar raya AEON. “Hotel Springs Makuhari di Chiba turut menyediakan makanan halal kepada pelanggan beragama Islam. “Kami perlu mempelajari mengenai Islam bagi memahami apa yang o Islam mahukan,” katanya.

Seorang pegawai di Masjid Camii Tokyo, Bilal Mohammad Shamim berkata, masjid itu menjadi tempat ibadat dan pusat ilmu bagi umat Islam di Tokyo, Beliau berkata, setiap solat Jumaat, ia boleh memuatkan sehingga 800 jemaah selain mengadakan pelbagai aktiviti keagamaan seperti majlis berbuka puasa, Aidilfitri dan dan Aidiladha.

Malah, masjid itu sering digunakan sebagai pusat untuk mengadakan ceramah, konvensyen selain memaparkan pelbagai artifak yang berkaitan dengan Islam terutama dari Turki. “Alhamdulillah, masjid ini memberi banyak kemudahan kepada umat Islam di Jepun untuk beribadat dan melakukan pelbagai aktiviti lain berkaitan agama.

“Malah, ramai penduduk Jepun turut datang untuk melihat seni bina masjid ini yang mereka anggap luar biasa dan mengagumkan. Masyarakat Jepun terlalu teliti mengenai elemen seni, tetapi mereka memuji seni bina masjid ini dan dari situ mereka turut ingin tahu mengenai Islam,” katanya.

Hasil dari perbincangan dan diskusi, ramai penduduk Jepun tertarik kepada Islam yang mengamalkan konsep kesederhanaan, malah di tingkat bawah masjid ini, katanya, mereka menyediakan ruang pameran mengenai tamaddun Islam dan kitab-kitab lama serta sejarah Nabi Muhammad. Katanya, masjid itu yang terletak dalam kawasan penempatan penduduk juga menjadi contoh kepada masyarakat Jepun.

“Jika ada sebarang aktiviti, kita juga sering menjemput masyarakat Jepun untuk hadir dan melalui pergaulan serta pertukaran maklumat, kami dapat melakukan kerja dakwah dengan lebih mudah.

“Syukur kerana pemerintah Jepun tidak melarang sebarang aktiviti keagamaan asalkan ia tidak mengandungi unsur kegana san justeru kami selesa mengembangkan Islam melalui masjid katanya.

Sudah baca artikel ini?Jangan Lupa Untuk Like dan share ya.Terima kasih.

Sumber:mstar.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*