M3nghal4ng Penguat Kuasa Daripada Memvsnahk4n Kebun Dengan Mer0b0hkan Jambatan

M3nghal4ng Penguat Kuasa Daripada Memvsnahk4n Kebun Dengan Mer0b0hkan Jambatan

RAUB: Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) berdepan hal4ng4n dalam operasi hari ketiga m3musn4hkan kebun durian Musang King seluas 101 hektar yang ditanam secara har4m dalam Hutan Simpan Batu Talam, di sini semalam.

Ini berikutan, empat lantai simen jambatan dir0b0hkan pihak tidak bertanggungjawab menyebabkan operasi musn4h semalam tidak dapat diteruskan seperti dirancang.

Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasa), Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) Nor Azirim Ahmad, berkata dua h4lang4n yang dibuat pihak tid4k bertanggungjawab itu menyebabkan operasi musn4h semalam tidak dapat diteruskan seperti dirancang.

“Mereka yang terbabit dalam operasi itu tiba di lokasi agak lewat, berikutan terpaksa membaiki jambatan dengan cara mengangkat semula dua lantai simen jambatan yang dijatuhkan ke dalam anak sungai.

“Anggota yang terbabit terpaksa mengikat menggunakan tali dan mengangkat secara secara beramai-ramai,” katanya yang turut sama menyertai operasi berkenaan, semalam.

Sebelum itu, sebuah pacuan empat roda m3nghal4ng laluan selepas dikatakan tayarnya boc0r, namun itu dikatakan hel4h untuk melengahkan operasi.

Operasi berkenaan turut membabitkan kakitangan Unit Penguatkuasa JPNP Zon Pahang Barat dan Timur, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari Balai Tranum.

“Saya difahamkan hari ini anggota Pasukan Gerakan Am (PGA), Briged Tenggara Kem Bukit Galing, Kuantan turut akan menyertai operasi musn4h, kehadiran mereka lebih menjamin keselamatan mereka yang menjalankan tugas,” katanya.

Beliau berkata, sepanjang operasi musn4h itu, seramai 22 individu terdiri daripada pekerja dan pemilik kebun ditah4n kerana k3sal4han berada dalam Hutan Simpan Batu Talam dan mereka did4kwa di bawah Akta Perhutanan Negara 1984.

Mohd Hizamri berkata, pihaknya perlu bertindak teg4s dalam memastikan aktiviti menc3rob0h Hutan Simpan Batu Talam tidak terus berlaku pada masa akan datang.

Kebanyakan pokok dewasa kini sedang mengeluarkan hasil yang banyak dan buah sudah mula gugur secara berperingkat.

Tinjauan dalam kawasan Hutan Simpan Batu Talam mendapati aktiviti menebang dilakukan kelmarin membabitkan lebih 200 pokok durian Musang King.

Masih terdapat banyak lagi pokok buah itu yang akan dimus4hk4n.

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share sahabat..Terima Kasih Banyak!

Sumber:bharian.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*