Larikan diri, P3rsetubuhan luar nikah antara dikesan di stesen kuarantin di Kelantan

Bukan mudah bagi petugas barisan hadapan mengawal sejumlah penghuni di stesen kuar4ntin C0vid 19, apatah lagi perlu berhadapan dengan pelbagai r4gam dan permintaan dalam satu-satu masa.

Bagi p3tugas yang m3ngawasi stesen ku4rantin di Kelantan, mereka turut menghadapi c4baran apabila dapat mengesan k3s seperti v4ndalisme, penghuni m3larikan diri dan p3rsetubuhan lu4r nik4h.

Gambar sekadar hiasan

Menurut l4poran Astro Awani, masalah sosial tersebut didedahkan oleh Penyelaras Stesen Kuarantin Kelantan, Kapten Angkatan Pertahanan Awam (APM) Mohd Shafie Ramli.

Shafie berkata, dia memberi contoh kes yang berlaku di stesen kuarantin Sektor Sumber Teknologi Pendidikan di Pengkalan Chepa dimana satu-satunya stesen kuarantin di negeri tersebut.

Terdapat beberapa kes penghuni melarikan diri dari stesen kuarantin berkenaan dengan mencabut besi kerana mahu berbuka puasa di rumah.

“Kami telah m3ngasingkan lelaki dan perempuan… kita tak jaga sepenuh masa mereka di dalam. (Dalam) bilik mereka bebas bergerak.

“Walaupun dah bagi teguran… bila (p3tugas) keluar bilik b3rlakulah perkara tersebut… staf saya buat semakan (pemeriksaan) ternampak pesakit lelaki keluar bilik… keluar dari blok perempuan.

“Untuk semua kes serta masalah sedemikian, kami akan terus buat laporan polis untuk siasatan,” katanya menerusi laporan Astro Awani berkenaan.

Gambar sekadar hiasan

Selain mempunyai blok asrama perempuan dan lelaki, Shafie berkata pusat tersebut turut m3nempatkan b3kas b4nduan yang m3njalani kuar4ntin dengan p3ngawasan lebih ketat oleh pegawai bertugas.

Sumber: Astro Awani (Muhafandi Muhamad)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*