Tonton Video Jarang Anak Kucing Bermuka Dua

Kucing itu, dengan mulut, hidung dan sepasang mata tambahan, berkemungkinan mengalami mutasi genetik yang jarang dilihat.

Mengapa Anak Kucing Ini Mempunyai Dua Muka?

Menghadapi masalah menonton video ini? Tonton di sini.
Terima kasih kepada keadaan genetik yang jarang berlaku, seekor anak kucing di China dilahirkan dengan ciri yang mengejutkanā€”dua muka.

Video dari Chongquing, sebuah wilayah di barat daya China, menunjukkan keadaan jarang anak kucing yang baru lahir itu. Tubuhnya yang kecil dan mungil di atasnya oleh dua muka, masing-masing dengan mulut yang memuncung secara berasingan dan hidung yang menggoyang-goyang. Satu muka didominasi oleh bulu putih dan satu lagi oleh hitam, menjadikan anak kucing itu kelihatan lebih menarik. Tetapi di bawah, hanya satu badan menyokong dua muka.

Anak kucing itu dilaporkan mati selepas hanya dua hari hidup. Ia adalah nasib yang sering ditemui oleh kucing dengan keadaan yang jarang berlaku ini. Ia sering dipanggil “kucing Janus,” yang dinamakan sempena dewa Rom bermuka dua, Janus.

Walaupun anak kucing di Chongquing mendapat populariti dalam talian semasa hayatnya yang singkat, ia jauh daripada kucing Janus yang paling terkenal.

Gelaran itu mungkin diberikan kepada kucing bernama Frank dan Louie (kadang-kadang Frankenlouie). Kucing Janus itu hidup sehingga 15 tahun, mati pada 2014, dan memegang rekod dunia Guinness untuk jangka hayat terpanjang seumpamanya. (Baca lebih lanjut mengenai kehidupan Frank dan Louie.)

Semasa temu bual 2014 tentang kucing terkenal itu, Leslie Lyons, yang pakar dalam genetik kucing di Jabatan Perubatan dan Pembedahan Veterinar Univeristy of Missouri, menjelaskan bahawa punca mutasi genetik yang memberi kucing dua muka tidak difahami sepenuhnya tetapi berkemungkinan besar. dijelaskan oleh bagaimana anak kucing berkembang di dalam rahim.

Menurut Lyons, saintis percaya kucing Janus mengandungi tahap protein yang tidak teratur yang dipanggil sonic hedgehog (SHH). Protein menentukan bagaimana ciri-ciri wajah tipikal seperti mata, hidung dan mulut berkembang. Dalam ujian makmal, embrio ayam yang disuntik dengan tahap SHH yang tinggi telah membangunkan ciri seperti dua paruh dan mata dijarakkan jauh. (Ketahui lebih lanjut tentang pendapat kucing tentang kita.)

Mutasi genetik juga telah memberikan kucing ciri-ciri yang tidak sesuai dalam satu muka. Seekor kucing bernama Venus menjadi terkenal pada tahun 2012 apabila imej wajahnya, separuh hitam dan satu lagi oren, menunjukkan bagaimana variasi genetik semasa perkembangan kucing itu menghasilkan pewarnaan yang aneh.

Kucing bukan satu-satunya haiwan yang dilahirkan dengan dua muka. Mana-mana mamalia tertakluk kepada mutasi genetik, tetapi jangka hayat biasanya suram. Dua muka boleh memberi tekanan pada organ dalaman yang dikongsi, dan haiwan di alam liar boleh menjadi sasaran yang lebih mudah kepada pemangsa atau mengalami kesukaran memberi makan.

Leave a Comment

error: Content is protected !!