Oraganisma ini mampu hidup kembali setelah membeku 24,000 tahun

Organisma di Siberia membeku selama 24,000 tahun, mampu kembali hidup

Satu kajian baru menunjukkan bahawa organisma multiselular mikroskopik kembali hidup setelah dibekukan selama 24,000 tahun di Siberia.

Para saintis difahamkan telah menggali organisma yang disebut sebagai ‘Bdelloid rotifer’ dari Sungai Alayeza yang terletak di Artik Rusia.

Ia telah menghabiskan ribuan tahun dalam keadaan beku yang disebut sebagai ‘kelahiran tersembunyi’. Setelah dicairkan, ia boleh membiak secara aseksual.

Kajian terdahulu sering kali mempercayai bahawa organisma tersebut hanya mampu bertahan dalam keadaan beku sehingga 10 tahun.

Namun kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal Current Biology pada 7 Jun lalu menunjukkan bahawa ia mungkin mampu bertahan selama ribuan tahun.

Wakil dari Institut Sains Tanah, Fizik, Kimia dan Masalah Biologi Rusia, Stas Malavin berkata bahawa organisma multiselular dapat dibekukan dan disimpan selama ribuan tahun, kemudian dihidupkan semula.

Ujarnya lagi, terdapat lebih banyak kajian diperlukan bagi memahami bagaimana ia mencapai proses luar biasa tersebut.

Para saintis yang terlibat dalam penyelidikan ini juga telah membeku dan mencairkan puluhan spesies ini di makmal bagi menguji proses yang dimaksudkan.

Mengikut kaedah radiokarbon, usia spesimen ‘rotifer buzzard’ ini adalah antara 23960 dan 24485 tahun.

“Verruciform rotifer’ adalah sejenis organisma yang terdapat di persekitaran air tawar di kebanyakan kawasan di dunia. Nama ‘rotifer’ berasal dari bahasa Latin yang bermaksud ‘rolet’.

Organisma ini terkenal akan kemampuannya untuk menentang keadaan yang ekstrim. Menurut laporan, ia merupakan salah satu makhluk yang tahan terhadap radiasi di planet ini.

Ia juga mampu bertoleransi dengan tahap oksigen yang rendah, kelaparan, keasidan yang tinggi dan dehidrasi selama bertahun-tahun.

Selain rotifers, ada juga laporan mengenai organisma multiselular lain seperti nematoda, beberapa tumbuhan lain dan lumut, yang masih hidup setelah ribuan tahun kemudian.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Follow dan Like kami di Berani Bangkit

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Comment

error: Content is protected !!